Cercetările științifice confirmă efectele benefice ale miedului
Miedul, băutura alcoolică făcută dintr-un amestec fermentat din miere și apă, bazată pe rețete vechi, ar putea ajuta în lupta împotriva rezistenței la antibiotice.
Rezistenţa la antibiotice este una din cele mai importante probleme de sănătate publică în lume și totodată un fenomen natural cauzat de mutații în genele bacteriilor. Dozele necorespunzătoare sau administrarea greşită a antibioticelor sunt elemente care grăbesc apariţia şi dezvoltarea bacteriilor rezistente la antibiotice. Astfel, la o viitoare îmbolnăvire, când vom avea nevoie de un antibiotic pentru o infecţie bacteriană comună, s-ar putea ca acestea să nu mai aibă efect. Astfel, bacterile rezistente se pot răspândi și cauza infecții altor oameni, cărora nu li s-au administrat antibiotice, cauzând și mai mult rău. Fără antibiotice ne-am putea întoarce la „epoca de dinaintea antibioticelor”, caz în care transplantul de organe, chimioterapia pentru cancer, terapia intensivă și alte proceduri medicale nu ar mai fi posibile. Infecțiile bacteriene s-ar răspandi și nu ar mai putea fi tratate.
Ce spun statisticele?
Aproximativ jumătate dintre pacienții internați în acest moment în spitale primesc tratament cu antibiotic. De asemenea, 3% din populația României ia antibiotice zilnic si din acest punct de vedere suntem pe locul 2 în Europa.
Practic, antibioticele de sinteză nu pot ține pasul cu adaptarea genetică a bacteriilor la diferite medicamente. Natura, în schimb, creează fără oprire, într-o varietate uluitoare, substanțe vegetale care opresc sau chiar distrug dezvoltarea unor astfel de microorganisme care ne pun în pericol sănătatea.
Miedul sau hidromelul - un remediu si antibiotic natural testat
Tocmai acest lucru i-a determinat pe cercetătorii de la Universitatea din Lund (Suedia), să realizeze studii aprofundate despre procesul de fermentație a miedului, băutură care a avut efecte pozitive asupra sănătății în nenumărate experimente efectuate. Cercetarea a fost foarte bine primită de comunitatea științifică, iar experții văd în ea potențialul de a schimba percepția asupra medicinei moderne și a alimentelor funcționale, care pot deveni instrumente medicale alternative împotriva infecțiilor.
"Miedul este o băutură alcoolică considerată mult timp băutura zeilor, deoarece se spunea că ai putea deveni nemuritor și te-ai putea bucura de o sănătate de fier dacă o consumi regulat. Vikingii obișnuiau să bea constant mied, insă există indicii că și alte culturi, cum ar fi mayașii sau egiptenii, o foloseau, fiind considerată foarte benefică pentru sănătate", susține Tobias Olofsson, unul dintre cercetătorii de la Universitatea din Lund.
În cercetările anterioare publicate în 2014, Tobias Olofsson a descoperit că bacteriile producătoare de acid lactic găsite în stomacul albinelor, amestecate cu mierea în sine, ar putea vindeca răni cronice ale animalelor, care s-au dovedit anterior rezistente la tratamente.
În plus, s-a demonstrat prin nenumărate teste că aceste bacterii au puterea de a acționa împreună, ucigând toți agenții patogeni umani asupra cărora s-au făcut teste, inclusiv cei rezistenți, producând sute de substanțe antibacteriene asemănătoare antibioticelor.
"Antibioticele sunt în mare măsură reprezentate de o singură substanță activă, care are eficiență asupra unui număr redus de bacterii. În cazul miedului, este vorba de o combinație complexă de compuși antimicrobieni, a căror structură depinde însă de tipul de amenințare microbiană identificată", afirmă același Tobias Olofsson.
Astfel, consumul de mied din miere de albine poate deveni nu numai o soluție pentru rezistența la antibiotice, ci chiar cel mai eficient echivalent istoric al antibioticelor de astăzi.