Faina de naut: aliatul alimentatiei sanatoase

 

Nautul este cunoscut cel mai adesea datorita humusului, delicioasa pasta vegetala cu origini turcesti ce a devenit foarte populara si la noi in ultimii ani. Alti pionieri au inceput sa foloseasca nautul in salate- gustul si consistenta sunt foarte potrivite in mix-uri de legume. Insa cine a auzit sau folosit faina de naut pana acum? La fel ca si in cazul nautului, faina obtinuta de naut are aceleasi beneficii minunate si poate fi incorporata cu usurinta in diferite produse culinare.

Nautul este una dintre primele cereale cultivate de oameni si este raspandit pe tot globul si folosit din plin pentru cresterea aportului nutritiv al diverselor preparatelor alimentare.

 

Faina de naut- ingredient fara gluten, bogat in principii nutritive

 

In comparatie cu alte tipuri de fainuri, faina de naut are o concentratie mai mare de proteine, nu are gluten si are un procentaj mare de fibre. Chiar daca obisnuiesti sa mananci cereale sau nu, vei fi surprins de satietatea si consistenta mancarurilor preparate cu faina de naut, mai ales ca exista o multitudine de variante prin care o poti integra in alimentatia ta.

Studii de interventie si de prospectie publicate in Revista Americana de Nutritie Clinica arata ca dietele care includ boabele de naut reduc in mod natural colesterolul, influenteaza pozitiv factorii pentru sindromul metabolic si reduc riscul de boli de inima ischemice si diabet. Alte studii arata ca o singura portie de boabe pe zi (cam 3/4 cana de boabe gatite) din orice tip de cereale, poate reduce riscul de atac de inima si echilibreaza colesterolul. Acest lucru este posibil datorita fibrelor din boabe care formeaza in sistemul digestiv o substanta de consistenta unui gel care leaga acizii grasi.

 

De ce este benefic sa adaugi faina de naut in alimentatia ta?

 

 

Nautul stabilizeaza zaharul din sange si previne diabetul. Faina din naut este bogata atat in fibre cat si in proteine, ceea ce contribuie la crearea senzatiei de satietate si taie pofta de gustari si snacksuri. Acest lucru poate face ca pierderea in greutate intr-un mod sanatos sa devina un tel realist si usor de atins. Faina de naut este si un excelent aliment antiinflamator, iar consumul de leguminoase in general s-a dovedit a avea proprietati antiinflamatorii si protectoare contra cancerului, in special pentru cancerul de tract digestiv, cancerul de colon, de stomac si de rinichi. Acest lucru se datoreaza continutului bogat in fibre din boabe si leguminoase, care pot elimina toxinele din tractul digestiv, protejand celulele, prevenind inflamatia si atenuand efectele nocive ale radicalilor liberi.

Nautul ajuta sistemul digestiv si intareste imunitatea, neutralizand aciditatea cauzata de o alimentatie deficitara, echilibrand nivelul pH al corpului. Intr-o stare mai alcalina, corpul este mai capabil sa ramana in homeostaza, sa combata inflamatia si sa opreasca multiplicarea celulelor canceroase.

Nautul ofera de asemenea o gama bogata de vitamine si minerale: calciu, magneziu, vitamina B6, potasiu. Contine seleniu, antioxidant puternic, dar fi fier si cantitati generoase de proteine vegetale.

100 grame de faina de naut contin aproximativ:

178 calorii

3 gr de grasime

10 gr de proteine

5 gr fibre

5 gr de zaharuri

0,75 mg de mangan (37% din doza zilnica recomandata)

0,4 mg cupru (21% din doza zilnica recomandata)

76 mg de magneziu (19% din doza zilnica recomandata)

146 mg de fosfor (15% din doza zilnica recomandata)

0,2 mg tiamina (15% din doza zilnica recomandata)

2 mg de fier (12% din doza zilnica recomandata)

0,25 mg de vitamina B6 (12% din doza zilnica recomandata)

778 mg potasiu (11% din doza zilnica recomandata)

3 mg de zinc (9% din doza zilnica recomandata)

7 mg seleniu (6% din doza zilnica recomandata)

 

Cum iti influenteaza faina de naut sanatatea?

 

  1. Sursa excelenta de fibre

Nautul este o sursa importanta de fibre, ce contine aproximativ 12 grame de fibre la 250gr de naut gatit. Acest lucru face din faina de naut un ingredient pretios in bucatarie, mai ales cand alegi sa o folosesti in locul altor fainuri rafinate care au fost secatuite de nutrienti prin procesele industriale si au un continut scazut de fibre.

  1. Sustine sanatatea inimii

Datorita continutului mare de fibre si nutrienti, ajuta in echilibrarea nivelului colesterolului, scade hipertensiunea si protejeaza impotriva afectiunilor cardiace. Cerealele in general pastreaza vasele sanguine curate si ajuta in mentinerea unui nivel optim al tensiunii arteriale, scazand astfel riscul producerii unui stop cardiac sau a altor boli cardiovasculare.

  1. Stabilizeaza nivelul de zahar din sange si poate preveni diabetul

Fibrele, in mod special fibrele solubile, nu scad doar nivelul colesterolului din sange, dar ajuta deasemenea la incetinirea absorbitei zaharului in circuitul sanguin. Acest aspect are o importanta majora atat pentru bolanvii de diabet cat si pentru orice se confrunta cu provocari legate de nivelurile crescute de zahar din sange sau sindrom metabolic.

Faina de naut are in structura sa o forma de carbohidrat complex (amidon) pe care corpul il digera lent si astfel energia este eliberata progresiv, intr-un mod mult mai benefic decat in cazul consumului carbohidratilor rafinati, ce cresc rapid nivelurile de zahar din sange.

Exista de asemenea o multitudine de cercetari care evidentiaza faptul ca o dieta bogata in fibre este mult mai eficienta pentru a trata in mod natural diabetul de tip 2 decat o dieta cu un continut scazut de fibre.

  1. Aliat in curele de slabire

Dietele cu un continut ridicat de fibre sunt adesea recomandate ca suport in curele de slabire, deoarece alimentele bogate in fibre au adesea un nivel scazut de calorii si se expandeaza in sistemul digestiv, oferind o senzatie de satietate. In esenta, alimentele bogate in fibre, cum este faina de naut si altele de acest gen, au o densitate inalta de nutrienti si sunt sarace in calorii.

O idee buna pentru a te bucura de beneficiile nautului in cura ta de slabire este sa adaugi in dieta ta zilnica gustarile ce contin faina de naut, pentru ca astfel vei obtine o senzatie de satietate care te va ajuta sa nu mananci in exces la urmatoarea masa.

  1. Trateaza inflamatiile si intareste sistemul imunitar

Faina de naut este si un aliment anti-inflamator, in special cand vorbim despre inflamatiile stomacului sau rinichilor. Nautul sustine sistemul digestiv si imunitatea contracarand aciditatea datorata unei diete sarace, ceea ce duce la echilibrarea nivelului ph-ului in corp.

  1. Aliment fara gluten si benefic pentru digestie

Alimentatia fara gluten este recomandata in primul rand persoanelor cu intoleranta la gluten. Ceea ce e prea putin cunoscut insa este ca oricine poate beneficia de pe urma unei alimentatii fara gluten, deoarece acesta poate influenta intr-un mod negativ functiile sistemului digestiv si contribuie la aparitia bolilor auto-imune.

In cazul produselor de panificatie, specialistii recomanda inlocuirea cu pana la 25% a fainii obisnuite cu faina de gluten, acest procent potentand valoarea nutritita a produselor si asigura pastrarea consistentei si gustului original.

Bacania Naturista va ofera o gama variata de biscuiti vegani fara gluten si fara sare iodata, ce contin printre ingredientele cheie faina de naut si cea de orez. Cititi mai multe detalii aici.

Lăsați un comentariu

Comentariile trebuie să fie aprobate înainte să apară.

Brandurile noastre partenere