Miedul, eternul necunoscut...

Miedul, cunoscut si sub denumirea de „hidromel”, este, probabil, cea mai veche bautura
alcoolica, iar proprietatile benefice au facut-o cunoscuta drept licoarea ce prelungeste durata de viata, creste fertilitatea si are un efect energizant asupra organismului.

Miedul sau hidromelul, un remediu si antibiotic natural testat

Cercetătorii de la Universitatea din Lund (Suedia), au realizat studii aprofundate despre procesul de fermentație a miedului, băutură care a avut efecte pozitive asupra sănătății în nenumărate experimente efectuate. Cercetarea a fost foarte bine primită de comunitatea științifică, iar experții văd în ea potențialul de a schimba percepția asupra medicinei moderne și a alimentelor funcționale, care pot deveni instrumente medicale alternative împotriva infecțiilor.

"Miedul este o băutură alcoolică considerată mult timp băutura zeilor, deoarece se spunea că ai putea deveni nemuritor și te-ai putea bucura de o sănătate de fier dacă o consumi regulat. Vikingii obișnuiau să bea constant mied, insă există indicii că și alte culturi, cum ar fi mayașii sau egiptenii, o foloseau, fiind considerată foarte benefică pentru sănătate", susține Tobias Olofsson, unul dintre cercetătorii de la Universitatea din Lund.

Aceasta bautura din miere si apa plata este asemanata cu “nectarul zeilor” sau “bautura iubirii” si se obtine printr-un proces de fermentatie al mierii.

Istoria sa este la fel de intriganta ca si aroma deosebita.

In forma cea mai simpla, miedul este o combinatie de miere, apa si drojdie. Se presupune ca dateaza inca din Epoca Pietrei, iar de atunci si pana in prezent, reteta a fost reprodusa, adaptata sau modificata in moduri diferite de catre multe culturi.

Scurt istoric al miedului

Grecii numeau miedul “nectarul zeilor” si sustineau ca conferi virilitate. In Evul Mediu, anglo-
saxonii erau convinsi ca bautura din miere de albine induce creativitatea, iar anumite legende populare supravietuiesc pana in prezent.

Foarte interesant este faptul ca termenul “luna de miere” vine de la practica veche prin care tinerii casatoriti consumau mied timp de o luna dupa nunta, pentru a-si asigura fertilitatea crescuta si pentru a da nastere la urmasi de sex masculin.

Desi popularitatea acestei bauturi s-a diminuat dupa Evul Mediu, in prezent se observa o
renastere. Consumatorii care doresc senzatii si gusturi noi pot experimenta cu aceasta bautura sanatoasa si ecologica. Mai multi producatori au inceput sa atraga recunoastere la nivel international iar unele restaurante ofera mied pe lista lor de vinuri si bauturi spirtoase.

In trecut, beneficiile asociate cu miedul erau legate de bolile renale, fiind folosit ca un diuretic natural, fara efecte secundare asupra rinichilor. Cat despre guta si reumatism, miedul era folosit ca un medicament curativ, dar si prevenitv. A fost folosit pe scara larga ca un laxativ si un adjuvant pentru procesul digestiv.

Exista motive convingatoare pentru a incerca miedul. Cercetatorii au descoperit ca mierea,
ingredientul principal, este bogata in compusi ce ofera beneficii pentru sanatate. De exemplu, studiile recente atesta faptul ca un flavonoid (chrysin) ce se gaseste din abundenta in acest produs apicol poate inhiba proliferarea si poate chiar induce apoptoza (moartea celulelor) in cazul celulelor canceroase. Chrysinul poate suprima inflamatia, deci poate fi un agent protector pentru un grup de boli neurodegenerative cauzate de inflamatii. Bautura poate fi consumata si ca un tonic, este bogata in antioxidanti, proveniti tot din miere.

In acelasi timp, s-a descoperit ca mierea are capacitatea de a reduce factorii de risc pentru
afectiunile cardiovasculare. Iar pentru cei ce sufera de migrene induse de vinul obtinut din
struguri, miedul poate fi alternativa perfecta. Multi experti sustin ca anumite substante din pielita strugurilor pot provoca migrene la persoanele sensibile. Exista totusi un avertisment – miedul este o bautura alcoolica, astfel incat se recomanda un consum moderat.

Mied – bautura organica

Miedul nu este benefic doar pentru organism, ci si pentru sustinerea ecosistemului planetei. Nu se necesita cultivarea pe un anumit teren, fapt ce minimizeaza impactul asupra mediului. Mai mult, se sprijina activitatea apicultorilor care incearca sa mentina populatiile de albine, afectate grav in ultimii ani.

Miedul este consumat de foarte mult timp si imbratisat de atat de multe culturi, incat exista mai multe tipuri si mai multe metode de productie. Acesta poate fi dulce sau sec, spumant sau nu, cu aroma fructata sau condimentata. Miedul traditional contine doar 3 ingrediente – miere, apa si drojdie, iar odata ce se incepe adaugarea altor componente si substante, apar soiuri diferite.

Miedul in bucatarie

Exista atat de multe varietati disponibile la nivel global incat este dificil sa existe sugestii
specifice. Fiecare tip de miere folosit va afecta aroma finala a hidromelului, dar in general,
bautura este ideala alaturi de deserturi si branzeturi si pot imbogati gustul unor salate, a unor mancaruri specifice bucatariei asiatice, chiar si a unor preparate din fructe de mare. Miedul poate fi folosit si pentru gatit, in mod similar cu vinul si va conferi arome ispititoare atat pentru mancaruri dulci, cat si pentru cele sarate.

Lăsați un comentariu

Comentariile trebuie să fie aprobate înainte să apară.

Brandurile noastre partenere