Miedul (hidromelul) - licoare fermecata si panaceu incontestabil
Miedul, cunoscut și sub denumirea de „hidromel”, este, probabil, cea mai veche băutură alcoolică din lume. Proprietățile benefice l-au făcut cunoscut drept licoarea ce prelungeste durata de viață, crește fertilitatea și are un efect energizant asupra organismului, denumit și "băutura zeilor".
Miedul este o băutură 100% naturală, cu o istorie de peste 1000 de ani în Polonia și țările Europei centrale și de nord. Se spune că a fost atestat pentru prima dată în anul 965 de către diplomatul Ibrahim ibn Jakub din Tortosa, în timpul vizitei sale în vechea capitală a Poloniei – Cracovia. Totuși, adepții medicinei Ayurveda susțin că această băutură necunoscută multora dintre noi provine de fapt din India și datează de peste 6000 de ani.
Indiferent care ar fi originea reală a miedului, important este că proprietățile benefice ale produselor apicole, în special mierea și polenul, au devenit din ce în ce mai cunoscute și folosite în scop terapeutic. Deoarece puțini sunt cei care pot consuma polenul în starea lui naturală, de-a lungul timpului s-au făcut numeroase încercări și studii privind amestecul de miere, apă pură și polen, rezultatul fiind miedul, o băutură alcoolică slabă, dar plină de vitamine, enzime și hormoni naturali, ce suprinde prin paleta de arome si gustul inedit.
Miedul (hidromelul) conține o bogăție de substanțe benefice pentru organism, printre care vitaminele A, C, D, E, K, complexul de B-uri, calciu, seleniu, potasiu, magneziu. Are în compozitia sa peste 400 de substanțe nutritive care ajută la menținerea corpului tânăr și sănătos și contribuie la crearea unei dispoziții tonice și pozitive.
Miedul – panaceu redescoperit
Miedul reprezintă un cocktail bogat în vitamine, enzime și hormoni naturali, cu numeroase întrebuințări terapeutice.
“ Băutura iubirii” - susține sănătatea sexuală și echilibrul endocrin
- Este unul dintre puținele afrodiziace feminine naturale
- Are efecte ușor vasodilatatoare, fiind un stimulent hormonal natural
- Este benefic în cazul instalării menopauzei, atenuând disconfortul general provocat de tulburările hormonale
- Susține fertilitatea
- Prin continutul de hormoni naturali, contribuie in mod blând la reechilibrarea sistemului endocrin
Tonifică și revitalizează orgainsmul
- Combate carența de vitamine - are în compoziția lui toate mineralele, vitaminele și oligoelementele mierii și ale polenului
- Ajută la o mult mai bună asimilare a nutrienților din alimentele consumate
- Sustine tonusul general al organismului prin conținutul de antioxidanți
- Studiile stiintifice arată ca flavonoidul (chrysin) ce se găsește din abundentă în acest produs apicol poate inhiba proliferarea și poate chiar induce apoptoza (moartea celulelor) în cazul celulelor canceroase
Susține funcționarea optimă a sistemului digestiv
- Favorizează secreția de sucuri digestive și stimulează digestia
- Eficient în cazul constipației, al arsurilor la stomac, ulcerelor, gastritelor, diareei.
Ajută în tratarea afecțiunilor respiratorii
- Este calmant pentru tuse, având rol expectorant
- Ajută in vindecarea durerilor de gât și guturaiului
- Intervine cu succes în caz de sinuzită, rinită, bronșită, astm, pneumonie.
Echilibrează funcțiile sistemului nervos
- Combate insomnia
- Calmează hiperexcitabilitatea nervoasă
- Ajută în relaxare și bună dispoziție
- Este un tonic nervos natural ce ajută în depășirea anumitor blocaje psihice
Susține buna funcționare a sistemului cardiovascular
- Are rezultate în recuperarea după infarct sau accident vascular
- Eficient în cazul bolilor degenerative ale vaselor de sânge
- Ajută în recuperarea corpului în cazul ischemiei cardiace ori în cazul ulcerelor varicoase.
Antibiotic natural și soluție în cazul rezistenței la antibiotice
Consumul de mied din miere de albine poate deveni, conform cercetărilor, o soluție pentru rezistența la antibiotice, și reprezintă un echivalent istoric natural al antibioticelor de astăzi.
Benefic în tratarea bolilor renale
În trecut, miedul era folosit ca un diuretic natural, fără efecte secundare asupra rinichilor.
Adjuvant În tratarea bolilor osoase și articulare
Strămoșii noștri foloseau miedul ca medicament curativ și prevenitv în cazul gutei și reumatismului.
Ce variante de mied există și cum să îl consumi?
În funcție de metoda de preparare, miedul poate fi sec, dulce sau șampanizat, iar dacă este preparat în condiții optime, respectând tehnologia, poate concura cu succes vinurile de marcă precum cele de Rin, Champagne, Bordeaux, Xeres, Malaga.
Rezultă o băutură cu gust plăcut, acrișor, acidulată, slab alcoolizată, cu efecte stimulente nervoase, tonice. Se pot consuma 2-3 pahare pe zi, de preferat pe stomacul gol, în cure a câte 20 de zile, miedul fiind o băutură cu gust plăcut, acrișor, puțin acidulat și slab alcoolizat.
Ce tip de mied să alegi?
În România, Apis 1932 deține certificarea UE a acestui produs și drepturile de proprietate ale denumirii produsului, iar din 2004 Apis 1932 este furnizor oficial al Vaticanului pentru produsele din miere de albine și mied (hidromel).
Fiecare lot de miere de albine folosit în procesul de fabricație al miedului este cu strictețe supus probelor în laboratorul propriu Apis 1932, ceea ce garantează calitatea neschimbată a produsului.
De-a lungul timpului, miedul Apis 1932 a primit medalia de aur și distincția « Grand Prix », conferite de Camera Națională de Comerț a Poloniei în 2005 și 2009, precum și medalia de aur a tărgului internațional Polagra Food în 2005, 2007, 2009, 2010.
Pe site-ul www.bacanianaturista.ro găsești o paletă largă de sortimente de mied din miere și colectii artizanale . Descoperă-le aici!