Tot ce nu știai despre mierea de albine. Beneficii și conținut
Mierea de albine este cel mai longeviv aliment din întreaga lume și este folosită încă din antichitate.
Mierea este un aliment cu gust dulce și parfumat, cu aspect semifluid, vâscos sau cristalizat și culoare specifică, având un conținut mare de zaharuri și substanțe minerale, vitamine, enzime, acizi organici. (Vezi pe wikipedia mai multe detalii despre proprietățile fizice).
Astăzi, mierea de albine este utilizată atât în alimentație, cât și în cosmetică, fiind recunoscută pentru numeroase beneficii.
Producția de miere la nivel mondial și local
Conform ACA (Asociația Crescătorilor de Albine), la nivel mondial sunt produse anual peste 1,5 milioane de tone de miere de albine. Cei mai mari producători de miere de albine sunt China, Turcia și Statele Unite ale Americii.
România se află printre primii producători de miere de albine la nivelul Uniunii Europene, cu o producție medie anuală situată între 22.000 și 24.000 de tone.
Ce conține mierea de albine?
Mierea se digeră ușor și cuprinde un amestec de fructoză, glucoză și minerale. Tracii numeau mierea de albine „hrană vie”.
Mierea de albine este deci un aliment nutritiv, o sursă necontestabilă de energie naturală.
Mai exact, mierea de albine conține:
🍯 81.3% zaharuri (aproximativ: 38,19% fructoză, 31,28% glucoză, 5% zaharoză, 6,83 % maltoză şi alte dizaharide);
🍯 15% apă;
🍯 3.01% vitamine (B1, B2, B6, C, PP).
Ce nu știați despre mierea de albine
Iată câteva lucruri mai puțin cunoscute despre mierea de albine:
🍯 Mierea este singurul aliment care nu se strică. Datorită umidităţii foarte scăzute, mierea prezintă un mediu în care microorganismele nu pot supravieţui. Se spune că în mormintele faraonilor s-a găsit miere datând de aproximativ 3.000 de ani ce putea fi consumată. Deci mierea de albine are dată de valabilitate nelimitată. Supranumită de altfel licoarea nemuririi.
🍯 Trupurile marilor împărați ai lumii erau îngropate în sicrie de aur si apoi umplute cu miere ca să nu intre în putrefacție.
🍯 Pentru 500g de miere, albinele trebuie să viziteze aproximativ 2 milioane de flori şi să parcurgă aproximativ 90.000 de kilometri.
🍯 În timpul vieţii sale, o albină produce doar o linguriţă de miere.
🍯 În secolul 40 înainte de Hristos, mierea era neprețuită și se oferea ca tribut zeilor. Ulterior, a devenit modalitate de plată. Astăzi, din miere se prepară Miedul, o băutură alcoolică consumată de vikingi, daci și alte popoare istorice. De aici și denumirea de nectarul zeilor.
🍯 În secolul al XVI-lea, în Mexic şi în America Centrală, mierea era folosită la gătit, în prepararea băuturilor, pentru a conserva fructele şi chiar și la lustruirea mobilierului din lemn.
🍯 Mierea este un excelent remediu anti-mahmureală. Înainte de a consuma alcool se recomandă o lingură de miere dizolvată în apă sau iaurt. După consum, încă o lingură de miere şi 2-3 linguri în dimineaţa imediat următoare.
🍯 Mierea conține o substanță care ajută creierul uman să funcționeze mai bine.
🍯 Mierea de albine este unicul aliment de pe pământ care poate întreține viata umană. O singura linguriță cu miere este suficientă pentru a întreține viata unui om pentru 24 de ore.
🍯 Propolisul făcut de albine este cel mai puternic antibiotic natural.
🍯 Denumirea "luna de miere" vine de la faptul că tinerii căsătoriți consumau după nuntă miere si hidromel (vin vechi din miere) pentru fertilizare.
Beneficiile mierii de albine
Mierea de albine este un aliment natural cu multiple proprietăți benefice pentru sănătate, cu gust dulce şi aromat, pe care albinele îl prepară din nectarul florilor.
- mierea are capacitatea de a ucide microbii și de a vindeca rănile datorită acidității din miere
- este antifungică și hrănitoare
- ajută la asimilarea calciului în organism
- are efect antibacterian atât in diverse probleme interne, cat și externe ale organismului
- poate stimula sistemul imunitar
- ajută la tratarea răcelilor, tusei, durerilor în gât și secrețiilor nazale.
Concluzie
Mierea de albine este cel mai sănătos aliment din lume și are un efect extraordinar asupra organismului uman, atât la nivel fizic, cât și psihic. Însă pentru a beneficia pe termen lung de proprietățile acesteia, mierea de albine trebuie consumată moderat și constant.
Citește și beneficiile miedului din miere.