Zahăr alb, zahăr brun sau zahăr brut. Ce alegi?

Ai aflat de la TV, conferințe sau diverși nutriționiști că zahărul, în toate formele lui, este nociv pentru sănătate. Probabil că studiile au dreptate, zahărul trebuie evitat din alimentație și dă dependență, însă e tot mai greu având în vedere că se găsește peste tot: în conserve, în pâine, în dulcețuri, sosuri, mezeluri, iar pe unele nici măcar nu scrie asta.

De ce este periculos zahărul?

În momentul în care consumăm alimente îndulcite cu zahăr sau zahărul ca atare, la nivelul tubului digestiv acesta interferează cu absorbția calciului și a magneziului, favorizează apariția cariilor dentare, produce hiperaciditate gastrică și scade sensibilitatea la insulină. În plus, favorizează fermentația bacteriilor din colon.

Dar asta nu e tot: zahărul favorizează și apariția obezitătii și produce modificări la nivelul profilului lipidic. De asemenea, zahărul poate suprima imunitatea, accentuează hiperactivitatea și tulburările de concentrare la copii, favorizează apariția depresiei și poate să crească nivelul trigliceridelor și să scadă nivelul colesterolului bun.

Da, există viață dulce fără zahăr, însă dacă nu puteți renunța la zahăr în favoarea altor îndulcitori, măcar să știți ce alegeți între zahăr alb, zahăr brun sau zahăr brut, căci există câteva diferențe între ele (culoare, număr de calorii, procedeu de obținere).

Zahărul alb – din sfeclă de zahăr sau trestie de zahăr, se obține în urma unui proces de rafinare. Practic, materia primă este supusă unor tratamente termice și chimice care distrug parțial nutrienții și la care se adaugă ulterior aditivi alimentari (E220 – dioxid de sulf sau E150 – caramel amoniacal). O lingură de zahăr alb are 16 calorii și conține 99,9% zaharoză pură.

Știați că de fapt culturile de sfeclă de zahăr nu sunt destinate numai consumului alimentar? Din zahăr se pot obține carburanți, alcooli, glicerină, acetonă, așa că producția mondială de zahăr nu va înceta din cauza lipsei de consum alimentar.

Zahărul brut - este zahărul nerafinat și necristalizat, cu o umiditate mai mare decât celelalte tipuri de zahăr și cu un grad de dizolvare mai rapid si este de obicei obținut tot din trestie de zahăr, dar are avantajul că păstrează într-o proporție mică calitățile naturale (diverse minerale) ale plantei de extracție. Acesta este varianta mai puțin nocivă de zahăr, deoarece conține 85% zaharoză și un aport semnificativ de vitamine din grupul B și minerale (calciu, magneziu, fosfor, fier, sodiu, zinc). O lingurită de zahăr brut are doar 11 calorii.

Zahărul brun - diferă doar cu o literă numele față de cel brut și din acest motiv majoritatea cred că este unul și același, însă diferențele dintre ele sunt semnificative. Spre deosebire de zahărul brut, zahărul brun este zahărul rafinat, iar culoarea nu reprezintă neapărat garanția conținutului sau a procesului de obținere. Practic, zahărul brun poate fi de fapt zahăr alb colorat cu caramel, melasă (sirop obținut din zahăr nerafinat care se adaugă într-un procent ce variază între 3,5% și 7% și care conține cantităti infime de calciu, magneziu, potasiu și fier) sau alte siropuri care îi dau culoarea specifică și chiar diferite arome. O lingură de zahăr brun are 17 calorii și 97% zaharoză.

Din punct de vedere al sănătății, nu putem spune că unul dintre cele 3 tipuri de zahăr e mai sănătos decât altul, dar cert este că zahărul rafinat este 100% periculos în timp ce zahărul nerafinat este 97% nociv și deci, cu doar 3 % mai puțin riscant pentru sănătate.

Totuși, v-ați întrebat de ce când cineva acuzaăo cădere de calciu, i se dă o linguriță de zahăr?

Zahărul chiar este o sursă de calciu (1 mg/100 g) și se digeră rapid constituind și o sursă imediată de glucoză și energie. În cazurile persoanelor cu scădere glicemică, care este o condiție medicală gravă, apa cu zahăr este primul ajutor recomandat.
 
Cu toate acestea, cercetătorii afirmă că persoanele cu diabet, cancer, boli cardiovasculare și hipertensiune arterială trebuie să elimine complet zahărul, iar cei care sunt încă sănătoși să îl reducă pe cât posibil.  
 
 Cu ce putem înlocui zahărul?


Potrivit nutriționiștilor, în funcție de proveniență, înlocuitorii zahărului pot fi clasificați în naturali (miere, siropuri de fructe) sau sintetici - și de valoarea calorică: calorigeni (fructoză, sorbitol, xylitol, aspartam) sau necalorigeni (zaharină, ciclamat, etc). Cele mai reecomandate sunt variantele sănătoase precum:


 •      Mierea - singurul îndulcitor natural care conține fructoză naturală, vitamine, antioxidanți. Dezavantajul este că are multe calorii.  


 •      Extrasul de stevie - este cel mai dulce aliment, puterea lui de îndulcire fiind de 300 de ori mai mare decât a zahărului. Are un indice glicemic redus.


 •      Siropul de agave - este de patru ori mai dulce decât zahărul. Conține vitaminele B, C, D și E, calciu, fier, magneziu, fosfor, seleniu, potasiu și crom. Având un indice glicemic scăzut, poate fi folosit și de persoanele cu diabet sau afecțiuni ale pancreasului.


 •      Siropul de tapioca - se obține din rădăcina plantei cassava, în urmă unui proces enzimatic asupra amidonului. Se absoarbe imediat în sânge, iar carbohidrații se digeră în câteva ore. Acest sirop poate fi folosit și de copiii mai mari de 8 luni.


 •      Siropul de arțar - conține 66% zaharoză. În funcție de culoare, de data de recoltare a sevei și de gust, siropul de arțar este de mai multe feluri, diferențiate prin culoare și aromă. La gătit se folosesc siropurile mai închise la culoare și cu un gust puternic.


 •      Fructele uscate/deshidratate - conțin vitamine și minerale și reprezintă o altă soluție de îndulcire a alimentelor. Poți alege între smochine, curmale, caise, stafide, prune și afine.
 
   
 În concluzie, chiar dacă nu avem acces la adevărul absolut și unele detalii rămân ascunse, informandu-ne măcar ne mai deschidem ochii asupra a ceea ce mâncăm. Așa că vă lasăm în compania unor filmulete interesante despre zahăr, pe care le puteți viziona AICI și  AICI.
 
 
 

Lăsați un comentariu

Comentariile trebuie să fie aprobate înainte să apară.

Brandurile noastre partenere