4 efecte benefice ale oțetului de mere dovedite științific
Nu există toamnă fără mere pe masă. Merele sunt cele mai consumate fructe de sezon și pot fi întrebuințate în mai multe feluri.
Azi vom vorbi despre oțetul de mere și ce efecte benefice au fost dovedite științific. CNN a întrebat șase experți și a analizat 10 de studii clinice care evidenţiază efectele benefice ale oţetului de mere.
Dar mai întai să aflăm ce este oțetul de mere și cum este preparat.
Generalități despre oțetul de mere
Oțetul de mere este un produs natural obținut prin fermentarea sucului de mere, urmată de o a doua fermentație a oțetului însuși. Prin urmare, păstrează toate proprietățile nutritive specifice merelor. Totodată, este îmbunătățit cu acizi suplimentari și enzime produse în timpul celor două etape de fermentație.
Oțetul de mere prezintă un conținut ridicat de minerale și oligoelemente vitale pentru un organism sănătos, precum potasiu, calciu, magneziu, fosfor, clor, sodiu, cupru, fier.
Otetul de mere a fost utilizat ca produs alimentar și ca medicament pentru tratarea oamenilor și animalelor încă din timpuri străvechi. În timpul lui Hippocrate, oțetul amestecat cu miere era utilizat ca tonic și ca elixir de vindecare.
1. Oțetul de mere reduce glicemia
Conform studiilor realizate de Johnston Carol, dietetician, acidul acetic blochează absorbția amidonului.
2. Oțetul de mere ajută la pierderea în greutate
Consumat alături de o dietă sănătoasă, exerciții fizice și un mindset constructiv, oțetul de mere ajută la pierderea în greutate.
3. Oțetul de mere poate fi un produs de curăţare universal
Datorită proprietăţilor antimicrobiene ale oțetului de mere, acesta este eficient împotriva mucegaiului. Un amestec care conține numai 5% oțet de mere, elimină până la 99% dintre bacterii, 82% dintre mucegaiuri și 80% dintre virusuri.
Oţetul de mere este biodegradabil şi, datorită pH-ului său scăzut, este excelent împotriva murdăriei alcaline, cum ar fi depunerile de calcar. De aceea este recomandat pentru eliminarea mirosurilor neplăcute și a mucegaiului din mașina de spălat. Se poate adăuga în orice program de spălare, fie odată cu rufele, fie separat.
Un studiu din 1997 a arătat că oţetul de mere nediluat a avut efecte asupra E. coli şi Salmonella. Studiul din 2000 a arătat, de asemenea, că oţetul este eficient împotriva bacteriilor Pseudomonas aeruginosa, care se găsesc mai ales în spitale şi căzi cu hidromasaj netratate.
4. Oțetul de mere este un conservant alimentar
Oțetul de mere este folosit pentru pentru conservarea produselor alimentare, precum murăturile, dar și pentru produsele procesate din carne.
Alte beneficii mai puțin cunoscute
Pe lăngă studiile efectuate asupra beneficiilor oțetului de mere, există și foarte multe credințe străvechi care conferă oțetului de mere un rol important.
Acesta este folosit în cosmetică, pentru un ten întinerit, fără riduri și pentru un păr fără mătreață. Este folosit și pentru arsuri solare și pete ale pielii.
Totodată, oțetul de mere este folosit pentru eliminarea respirației urât mirositoare, datorită proprietăților antibacteriene. Și ajută la îndepărtarea eficientă a petelor de pe dinți.
Iar în anotimpul rece ameliorează durerile de gât și combate febra prin folosirea unei comprese îmbibate în oțet rece.
Sursă: www.decopera.ro, www.sfatulmedicului.ro