10 lucruri pe care nu le stiam despre mied

Miedul. Eternul necunoscut... Atunci cand credeam ca stiu aproape tot ce se putea sti despre aceasta bautura extraordinara, am descoperit cateva lucruri noi, pe care le impartasesc cu voi, iubitorii de sanatate si produse curate.

  1. Miedul este, cel mai probabil, cea mai “batrana” bautura fermentata din lume. Au fost descoperite vase chinezesti din ceramica ce au cel putin 9000 de ani vechime, vase pe care s-au detectat urme de fermentare a miedului. Acest lucru plaseaza miedul pe primul loc in lista bauturilor fermentate ale omenirii, inaintea vinului si berii. 

    Se presupune ca aparitia miedului a fost pur accidentala: omul primitiv, in timp ce se afla in cautarea surselor de hrana, ar fi descoperit intamplator un stup de albine salbatice inundat in urma ploilor, in care mierea, venind in contact cu apa de ploaie si drojdiile ce se gasesc in mod natural in natura, a fermentat in mod natural, transformindu-se in mied.

    Imediat ce cunostintele despre aceasta bautura fermentata s-au raspindit in lume, miedul a devenit bautura favorita egiptenilor, vikingilor, mayasilor, grecilor si romanilor.

  1. Miedul este clasificat in propria sa categorie de bauturi, ca si cidrul. Desi I se mai spune si “vin din miere”, apelativul este incorect, atat timp cat miedul nu este fermentat din struguri ci din miere de albine, apa si ingrediente secundare (petale de trandafiri, ierburi medicinale, polen, propolis, stafide, sirop de aronia, de coacaze, de zmeura, etc). Apasa aici pentru mied cu petale de trandafir si suc de zmeura.
  1. Chiar si dupa ce a pierdut intaietatea in randul bauturilor fermentate, in fata vinului, miedul a ramas totusi un factor esential in ceremoniile zeilor Olimpului, deoarece se considera ca albinele sunt mesageri ai zeilor, astfel incat era asociat cu nemurirea si alte puteri magice.
  1. In Evul Mediu britanic, mai multe tipuri de mied erau folosite de in scop medicinal. Astfel, miedurile fermentate cu plante medicinale si mirodenii erau denumite “metheglin”, termen provenind din limba galeza, ce semnifica “medicament”. Ele erau folosite pentru a combate depresia si ipohondria, dar si pentru a ameliora in mod simtitor digestia. Apasa aici pentru mied cu amestec de ierburi medicinale.
  1. O singura albina produce atata miere cat incape intr-a douasprezecea parte dintr-o lingurita, pe zi. Tipul mierii folosite este esential in determinarea gustului miedului; acesta poate varia in functie de dieta compusa din miere si polen, a albinelor. La fermentarea miedului traditional se foloseste, de regula, miere fina, precum mierea de flori de portocal, salcam sau trifoi. Mierea poliflora, mierea de fructe de padure si mierea de hrisca se folosesc pentru fermentarea miedului cu mirodenii. Apasa aici pentru mied cu mirodenii si suc de coacaze.
  1. Diversitatea de tipuri de mied este realmente incredibila. Exista mieduri sampanizate, mieduri linistite, mieduri seci, dulci, demi-seci si demi-dulci. Exista de asemenea melomelul, un mied fermentat cu sucuri de fructe sau suc de fructe de padure. Mai gasim si cizer - un mied fermentat cu suc de mere, acerglyn - mied fermentat cu sirop de artar, braggot - miedul-bere fermentat cu hamei si orz, si chiar rodomel - mied fermentat cu petale de trandafir. Apasa aici pentru mied fermentat cu fructe de scorus.
  1. Miedul este citat din plin in operele marilor scriitori, atat clasici cat si moderni, dar si in productii cinematografice celebre, cum ar VikingiiCanterbury Tale, al lui Chaucer, Beowolf - poemul Evului Mediu timpuriu, dar si J.R.R. Tolkien in romanele sale, au acordat miedului un rol mai mult sau mai putin important.
  1. Miedul este bautura favorita a regalitatii. Regina Elisabeta avea o slabiciune pentru aceasta bautura, ba chiar si o reteta speciala de mied, cu rozmarin, cimbru, dafin si maces. La descoperirea mormantului regelui Midas, in Turcia de astazi, una dintre cupele de aur gasite in mormantul regal mai purta inca urme de mied. Se pare ca si regele Solomon si Regina din Saba erau fani ai miedului. In regiune se prepara si in ziua de astazi un tip special de mied, denumit T’ej, regasit in Etiopia inca din secolul IV.
  1. Putini stiu ca sintagma “luna de miere” isi are originea in obiceiul de a consuma mied din miere de albine dupa casatorie, timp de un ciclu complet al lunii. Miedul se considera a favoriza fertilitatea noului cuplu. Obiceiul era respectat cu atata strictete incat tatal miresei era obligat sa includa in zestre o cantitate de mied suficienta pentru o luna de zile.
  1. Miedul nu ramane ancorat in gloria sa pierduta. De fapt, in zilele noastre miedul capata o popularitate din ce in ce mai mare. In SUA exista astazi peste 250 de crame ce produc mied, numarul lor explodind datorita cererii din ce in ce mai mari.

Chef René Redzepi, ce conduce cel mai bun restaurant din lume - Noma, cotat cu doua stele Michelin, a introdus deja miedul in preparatele sale, sporindu-i popularitatea in mod exponential!

Sper ca v-am incitat curiozitatea indeajuns sa doriti sa incercati miedurile pe care le ofera www.bacanianaturista.ro 

O sugestie pentru incepatorii intr-ale miedului - incercati setul de trei mieduri diferite - sec, dulce, demidulce, pe care il puteti gasi aici. 

 

Lăsați un comentariu

Comentariile trebuie să fie aprobate înainte să apară.

Brandurile noastre partenere