4 efecte nocive ale fluorurului demonstrate științific
Deși numeroși specialiști în igienă dentară recomandă pasta de dinți cu fluor pentru a preveni cariile dentare, de fapt fluorul prezintă efecte extrem de nocive asupra organismului uman.
Prin urmare în acest articol vom afla de ce nu trebuie consumată apa flourată și pasta de dinți cu fluor. Ce motive evocă specialiștii și care au fost rezultatele finale demonstrate științific.
Dar ce este fluorul?
Fluorul este un mineral natural care poate fi găsit în majoritatea surselor de apă, cum ar fi lacurile, râurile și oceanul.
Fluorul este utilizat în principal pentru îmbunătățirea sănătății dentare, dar și în scanările imagistice medicale, cum ar fi scanările PET, ca agent de curățare, în pesticide sau pentru a produce produse din teflon, oțel și aluminiu.
Însă atunci când este consumat în doze mari, fluorul poate afecta funcționarea normală a organimsului uman.
Așadar care sunt efectele fluorului asupra organismului?
Un număr foarte mare de studii demonstrează că fluorul nu are niciun efect în combatarea cariilor dentare. În schimb, ea duce la creşterea mortalităţii infantile, provoacă malformaţii congenitale, distruge oasele şi sistemul nervos.
Distruge oasele
Studii clinice realizate în 1991, în cadrul Programului Naţional de Toxicologie american, au arătat că există o creştere certă a cazurilor de osteosarcom, o formă de cancer care atacă oasele, la persoanele care ingerează frecvent fluoruri, fie din apa potabilă, fie din pasta de dinţi.
Mortalitate infantilă
Dr. Ian Packington, toxicolog la Asociaţia Naţională pentru Apă Pură din SUA, a descoperit că în zonele în care s-a realizat fluorurarea apei, numărul de copii născuţi morţi este mai mare cu 25% decât în cele în care apa nu este fluorurată.
Malformaţii congenitale
O altă analiză, realizată pentru Departamentul de Stat al Sănătăţii din SUA, arată că în zonele cu apă fluorurată numărul de persoane bolnave de Sindrom Down este cu 30% mai mare decât în zonele în care apa nu este fluorurată.
Afectează sistemul nervos
În 2014, fluorura a fost documentată ca o neurotoxină care ar putea fi periculoasă pentru dezvoltarea neurologică a copilului, împreună cu alte 10 substanțe chimice industriale, inclusiv plumb, arsen, toluen și metilmercur.
În 2017, a fost publicat un raport care sugerează că expunerea la fluor înainte de naștere ar putea duce la rezultate cognitive mai slabe în viitor. De asemenea, au testat capacitatea cognitivă și a copiilor între 4 și 6 ani, dar și între 6 și 12 ani. Nivelurile mai ridicate de fluor au fost asociate cu scoruri mai mici la testele de IQ.
În concluzie
Alte studii au arătat că flurorarea apei nu are niciun efect asupra dinţilor, aşa cum s-a pretins, fluorul având efect asupra acestora doar dacă acţionează punctual, la nivelul smalţului. În schimb, efectele secundare generate de ingerarea de fluoruri în exces sunt foarte periculoase.
Pentru o sănătate dentară optimă și fără efecte secundare vă recomandăm pastă de dinți bio, din plante, fără conținut de fluor, care poate fi folosită de întreaga familie.
Surse:
https://yogaesoteric.net/fluorul-din-pasta-de-dinti-si-din-apa-un-pericol-pentru-sanatate/
http://emedic.ro/fluorul-beneficii-si-efecte-negative