Cât de sănătoasă este cafeaua?
Cafeaua de dimineață este probabil cel mai plăcut moment din zi. Acel moment care-ți umple ziua de energie pozitivă și entuziasm.
Dar cât de sănătoasă este cafeaua și ce cantitate este recomandată vom afla în acest articol. Dar mai întâi să citim câteva statistici despre consumul de cafea în lume și în România.
Industria de cafea în lume
Un studiu recent arata ca un roman consuma anual 2,3 kilograme de cafea, cifra ce plaseaza Romania pe locul 49 intr-un clasament mondial al consumului de cafea si pe locul 24 din cele 27 de tari din Uniunea Europeana, conform unui studiu realizat de World Research Institute.
Conform unui calcul realizat de Capital pe baza acestei statistici, in plina perioada de criza romanii consuma, in total, cafea de 300 de milioane de euro pe an.
37,9% dintre bautori consuma cafea solubila, 61,7% consuma cafea boabe si macinata, iar 0,4% consuma alte tipuri de cafea.
La nivel mondial există 53 de țări care cultivă cafeaua. Cel mai mare producător de cafea din lume este Brazilia, urmată de Columbia.
Câteva date medicale despre cafea
- crește tensiunea arterială
- îmbunătățește diureza
- rol protectiv la nivelul vaselor sangvine cerebrale
- crește longevitatea
- ameliorează statusul mintal
- rol de protecție în cancerul colorectal
- ajută la dezvoltarea masei musculare
- promovează arderea grăsimilor
- optimizează masa corporală
- scade riscul de deces
- ameliorează metabolismul glucozei
- risc scăzut de diabet zaharat
- are proprietăți antioxidante
- reduce incidența depresiei
- rol de protecție hepatică.
Însă consumul exagerat de cafea poate avea si efecte negative. De aceea doctorul cardiolog Vasi Rădulescu menționează în cartea sa, „Medicina povestită”, că este foarte importantă moderația.
Se recomandă, așadar, maxim 400 mg de cofeină pe zi.
Iar noi vă recomandăm mai degrabă biscuiții vegani cu cafea, fără gluten și fără zahăr. Perfecți pentru un mic dejun copios, dătător de energie și sănătate.
Surse: Revista Capital și „Medicina povestită pe înțelesul tuturor” de Dr. Vasi Rădulescu (cardiolog și scriitor)