Ce este DIETA PALEO?

 

 

In ultimele decenii, dietele noastre s-au schimbat dramatic. Alimentele procesate sunt mai frecvente decat fructele si legumele si lanturile de fast-food-uri cresc pe zi ce trece. Ce ar fi daca ati introduce in planul vostru alimentar dieta Paleo, o dieta care incearca sa scape de  alimentele conventionale moderne in favoarea alimentelor consumate de stramosii nostri?

 

Dieta Paleo este asociata cu multe beneficii pentru sanatatea noastra, de la niveluri mai bune ale zaharului din sange pana la reducerea inflamatiilor din organism. Este considerat unul dintre cele mai bune planuri de dieta pentru pierderea in greutate, deoarece este bogat in proteine ​​si grasimi si pune focusul pe alimentele bogate in nutrienti, ofera satietate si ajuta in echilibrarea deficientelor de nutrienti din corpul nostru. Totusi, acest tip de dieta dieta a ramas un subiect inca tabu.

 

Cu toate acestea, dieta Paleo ramane astazi una dintre cele mai populare diete si este sustinuta de o comunitate importanta de oameni la nivel mondial care s-au convins de beneficiile ei, sustinand ca dieta Paleo este o dieta accesibila si eficienta catre o stare mai buna de sanatate si mentinerea echilibrului organismului.

 

>>> Incearca AICI Crackersii vegani Paleo, fara gluten si fara sare iodata. Cu seminte de Chia si Canepa, Migdale, Sare Roz de Himalaya si Zahar si Ulei de Cocos <<<

Ce este Dieta Paleo?

 

 

Definitia dietei Paleo este simpla: mananca numai alimentele care erau accesibile stramosilor nostri inca de acum mii de ani in urma, in epoca paleolitica. Aceasta formula simpla inseamna ca alimentele procesate, rafinate si cerealele sunt in afara listei de consum. Alimentele de baza in dieta Paleo raman fructele si legumele, carnea, nucile si semintele.

Ideea ce sta la baza acestui tip de dieta este aceea de a include in consumul uman doar alimentale pe care trupurile noastre au fost concepute sa le manance de la origini. Alimentele moderne, semipreparatele si cele puternic procesate, care se gasesc din belsug in dieta noastra astazi, contribuie la bolile cronice si la problemele de sanatate, si asta deoarece corpurile noastre nu sunt construite pentru a le asimila corect. Sustinatorii dietei sustin ca o dieta Paleo bine planificata poate conduce la multiple beneficii asupra sanatatii, cum ar fi pierderea in greutate si reducerea inflamatiilor interne.

 

Deoarece este o dieta fara consum de cereale, tinde sa fie o sursa mai scazuta de carbohidrati si mai mare in proteine ​​si grasimi, in comparatie cu alte diete. Cu toate acestea, elimina si mai multe grupuri de alimente care contin substante nutritive benefice, cum ar fi leguminoasele si laptele, ceea ce a facut ca aceasta dieta sa fie subiect de dezbatere in randul expertilor nutritionisti.

 

In articolul de mai jos vei afla mai multe informatii despre avantajele si dezavantajele dietei paleo, precum si despre modul in care este necesar sa o urmati pentru a va ajuta sa maximizati rezultatele.

 

De ce sa incerci o Dieta Paleo? 6 Beneficii 

 

 

  • Sustine pierderea in greutate
  • Bogat in proteine
  • Reduce inflamatiile
  • Ofera satietate
  • Corecteaza dezechilibrele nutritive
  • Regleaza nivelul glicemic din sange

 

  1. Sustine pierderea in greutate

Pentru multi, o dieta paleo poate duce la o pierdere substantiala in greutate. Prin eliminarea alimentelor procesate si a zaharurilor rafinate si adaugarea proteinelor ​​bogate in nutrienti si a grasimilor sanatoase, puteti reduce caloriile si astfel se pot face pasi importanti inainte in echilibrarea greutatii corpului.

In plus, alimentele specifice incluse in planul de dieta Paleo amelioreaza pierderea in greutate. Planul incurajeaza consumul fructelor si legumelor, care sunt bogate in fibre vegetale benefice, dar si consumul de grasimi si proteine ​​sanatoase, care sporesc saturatia si reduc pofta de mancare.

E important de precizat ca nivelul pierderii in greutate prin adoptarea dietei Paleo poate varia foarte mult in functie de multi factori, cum ar fi dieta anterioara, stilul de viata, activitatile desfasurate si mentalitatea. Adoptarea unei diete sanatoase, dar neglijarea celorlalte aspecte ale vietii nu poate aduce un aport benefic substantial.

  1. Bogata in proteine

O cantitate optima de proteine in dieta ta este esentiala pentru mentinerea starii generale de sanatate. Proteinele sunt vitale pentru repararea si reconstructia celulelor tisulare, mentinerea glicemiei normale, transportul oxigenului, vindecarea ranilor si construirea mesei musculare.

Un deficit de proteine ​​poate duce la o serie de efecte secundare negative, incluzand niveluri scazute de energie, imunitate scazuta, concentrare slaba si vindecare lenta a ranilor.

Proteinele sunt elementele de baza ale dietei Paleo. Dieta incurajeaza mesele bogate in proteine sanatoase, cum ar fi carnea de vita BIO, carnea de pasare de curte si fructele de mare.

 

  1. Reduce inflamatiile

Inflamatiile sunt un raspuns fizic normal declansat de sistemul imunitar pentru a proteja organismul impotriva invadatorilor straini. Inflamatiile prelungite sau cronice se afla insa la baza majoritatii bolilor, inclusiv a afectiunilor cronice cum ar fi cancerul, bolile de inima si diabetul.

Planul de dieta Paleo incurajeaza consumul multor alimente antiinflamatorii, cum ar fi fructele, legumele, nucile si semintele. Fructele si legumele sunt bogate in antioxidanti, care ajuta la neutralizarea radicalilor liberi nocivi care contribuie la aparitia si mentinerea inflamatiilor in organism. In paralel, nucile si semintele sunt bogate in acizi grasi omega-3 cu rol antiinflamator.

Reducerea inflamatiilor poate fi benefica in reducerea simptomelor afectiunilor inflamatorii sau autoimune, cum ar fi artrita reumatoida sau sau colita ulcerativa.

 >>> Incearca AICI Crackersii vegani Paleo, fara gluten si fara sare iodata. Cu seminte de Chia si Canepa, Migdale, Sare Roz de Himalaya si Zahar si Ulei de Cocos <<<

 

  1. Ofera satietate

Planul de dieta Paleo pune accentul pe oferirea unor cantitati suficiente de grasimi si proteine ​​sanatoase ,ceea ce poate ajuta in oferirea unei senzatii de satietate, plus reduce apetitul.

Grasimile sunt digerate foarte lent- acestea raman in stomac mai mult timp si va ajuta sa va simtiti satui. In acelasi timp, o dieta bogata in proteine ​​poate reduce nivelurile de ghrelin, “hormonul foamei”, reducand astfel pofta de mancare.

In plus, planul de dieta Paleo elimina alimentele cum ar fi cerealele rafinate si alimentele ultra-prelucrate, care de obicei sunt digerate foarte rapid, ducand de multe ori la supra-alimentare.

  1. Corecteaza dezechilibrele nutritive

Unul dintre cele mai mari beneficii ale dietei paleo este acela ca acorda prioritate alimentelor bogate in nutrienti si exclude alimentele puternic procesate sau rafinate. Aceste alimente pot furniza micronutrienti importanti, ajutand la reducerea unei game largi de simptome, de la ameteli si stari de confuzie la oboseala cronica.

Cresterea aportului de carne rosie, de exemplu, poate oferi mai mult fier, in timp ce adaugarea mai multor fructe cu coaja lemnoasa si seminte in dieta dvs. va poate ridica aportul de acizi grasi omega-3.

Daca aveti deficiente nutritive si in prezent consumati o dieta bogata in "calorii goale" provenite de la alimente slabe in nutrienti, cum ar fi alimentele junkfood-fast food, trecerea la o dieta Paleo va poate ajuta sa aduceti mai multi nutrienti in dieta dumneavoastra.

 

  1. Regleaza glicemia din sange

Desi nu este la fel de extrema ca o dieta foarte scazuta sau fara carbohidrati, dieta Paleo restrictioneaza multe tipuri de carbohidrati, cum ar fi cerealele. Acest lucru poate afecta pozitiv nivelul de zahar din sange. Dieta sustine, de asemenea, substantele nutritive cum ar fi grasimile si proteinele, care sunt digerate lent, mentinand stabile nivelurile de zahar din sange.

 

Un studiu publicat in Jurnalul European de Nutritie Clinica a comparat beneficiile urmaririi unei diete paleo fata de o dieta recomandata de American Diabetes Association la 24 de participanti cu diabet. Dupa doua saptamani, cercetatorii au descoperit ca dieta Paleo a dus la imbunatatiri mai mari ale nivelului zaharului din sange si sensibilitatii la insulina decat dieta conventionala a diabetului.

 

Desigur, stilul de viata joaca, de asemenea, un rol important in prevenirea diabetului zaharat. In plus fata de efectuarea modificarilor dietetice, exercitiile fizice realizate in mod regulat, reducerea nivelului de stres si consumul de apa alcalina va pot ajuta, de asemenea, sa va mentineti glicemia normala.

 

>>> Incearca AICI Crackersii vegani Paleo, fara gluten si fara sare iodata. Cu seminte de Chia si Canepa, Migdale, Sare Roz de Himalaya si Zahar si Ulei de Cocos <<<

Lăsați un comentariu

Comentariile trebuie să fie aprobate înainte să apară.

Brandurile noastre partenere