Ce este spirulina: beneficii și proprietăți
Considerată una dintre cele mai populare suplimente din lume, spirulina este un subiect de studiu pentru cercetători din toate domeniile.
În acest articol vom afla ce este mai exact spirulina, ce proprietăți prezintă și care sunt cele mai importante beneficii pe care le atribuie organismului.
Ce este spirulina mai exact?
Spirulina este un tip de alge albastru-verzui, responsabilă în mare parte de producerea oxigenului. A început a fi consumată la nivel comercial pentru prima dată în 1970 în Franța și crește natural în India, Ciad și Mexic.
După recoltare, se usucă și se transformă în pulbere. Aceasta poate fi consumată sub formă de comprimate, capsule sau chiar pulbere. Dar se poate găsi și în diferite alimente, precum în biscuiții vegani cu lămâie și spirulină din magazinul Băcăniei Naturiste.
Astăzi, spirulina este privită ca o sursă de hrană completă cu numeroase proprietăți și beneficii.
Proprietăți - ce conține spirulina?
Spirulina este un antioxidant bogat în proteine ce poate susține și menține sistemul imunitar. Ea conține de asemenea și minerale, clorofilă și ficocianobilină și este frecvent utilizată ca sursă de proteină vegană.
Spirulina se remarcă în special prin conținutul de proteine - de până la 70%, mai mare decât carnea roșie care conține 72% proteine. Și este un antioxidant bogat în substanțe nutritive – oferă peste 100 de nutrienți, inclusiv aminoacizi, minerale, oligoelemente (calciu, fosfor, magneziu, fier, zinc, cupru, mangan, crom, sodiu, potasiu și seleniu), enzime și vitamine (A, D, E, B1, B2, B3, B6, B7, B8 și K).
Mai exact, spirulina conține:
- fibre dietetice foarte ușor digerate;
- acizi grași din grupul Omega, printre care și acid gamma-linolenic (GLA) care se mai găsește și în laptele matern;
- minerale – fier, magneziu, mangan, zinc, cupru, seleniu, sodiu, fosfor și potasiu;
- clorofilă;
- lipide;
- vitaminele A, E, K și cele din complexul B (B1, B2, B3, B5, B6, B9);
- un conținut de calciu aproape la fel ca cel al laptelui;
- 15% – 20% carbohidrați.
Beneficii - de ce să consumi spirulină?
Spirulina este un produs 100% natural. Și chiar dacă nu are un gust tocmai plăcut, beneficiile multiple asupra organismului sunt destul de motivante încât să o încadrezi în alimentația de zi cu zi.
Iată câteva motive pentru care e bine să consumi spirulina:
- Oferă aproape instantaneu energie, contribuie la îmbunătățirea rezistenței și la reducerea oboselii.
- Ajută la îmbunătățirea sistemului imunitar.
- Este un detoxifiant natural. Oxigenează sângele și ajută la curățarea organismului de toxine și alte impurități ce pot provoca boli.
- Este recomandată în diete vegetariane sau vegane.
- Ajută la scăderea colesterolului.
- Controlează diabetul de tip 2 prin consum zilnic. Acest lucru se datorează capacității de a reduce/menține nivelul de zahăr din sânge în limite normale.
- Scade tensiunea arterială.
- Reduce simptomele alergice. Spirulina ameliorează inflamația nazală și reduce histamina din organism.
- Susține sănătatea mintală. Spirulina este o sursă de triptofan, un aminoacid care susține producția de serotonină în creier.
Așadar, ai grijă de sănătatea ta și adaugă spirulina în alimentația ta. Începe cu biscuiții vegani cu spirulina fără gluten și fără zahăr.
Surse
https://www.healthline.com/nutrition/10-proven-benefits-of-spirulina
https://www.medicalnewstoday.com/articles/324027.php
https://healthtrends.com/spirulina/
https://doc.ro/sanatate/spirulina-superalimentul-cu-proprietati-vindecatoare