Cum asociezi vinul cu mâncarea? Reguli generale
Conform tradițiilor românești, masa începe și se termină cu o băutură bună. Iar cea mai răspândită băutură alcoolică în România este vinul.
Se presupune că primul vin a fost produs în Mesopotamia, acum aproape 5.000 de ani. După căderea Imperiului Roman, cultura viței de vie a fost preluată de biserică și răspândită în întreaga Europă. Conform Organizației Internaționale a Viei și Vinului, Spania este cel mai mare producător de vinuri din lume.
Prin comparație, miedul (vin vechi din miere) a fost produs înaintea vinului din viță de vie, acum 6000 de ani, încă de pe vremea dacilor.
Dar cum asociem vinul cu alimentele culinare?
Vinul poate fi de mai multe tipuri. În funcție de gust poate fi dulce, sec, demisec sau demidulce. Iar în funcție de soiul de struguri, implicit culoare, poate fi roșu, negru, alb sau rose.
Cum asociem mâncarea cu vinul potrivit în funcție de culoare
Vinul alb, fiind un vin cu un grad de alcool mai scăzut, se asociază cu mâncăruri mai slabe precum peștele, preparate vegetariene, salate sau aperitive.
Vinul roșu se asociază cu feluri de mâncare ce conțin carne roșie sau sosuri. Nu este recomandată însă asocierea vinului tare, cum e cel roșu, cu mâncăruri condimentate sau acide.
Felurile principale care conțin carne slabă pot fi asociate atât cu vinul alb, cât și cu vinul roșu. De asemenea și alte alimente precum pastele, pizza, preparate cu sosuri grele.
Cum asociem vinul în funcție de carnea pe care o consumăm
Vinul roșu poate fi asociat cu carnea de porc, carnea de vită, carnea de miel, vânatul, carnea de curcan.
Pe când vinul alb merge la carnea de pui și carnea de pește.
Ce vin este recomandat la desert
Deserturile merg cel mai bine cu vinurile dulci, demidulci, rose, spumante sau cu mied. Miedul fiind o băutură naturală, produsă din miere, slab alcoolizată merge perfect cu o felie de tort, un tiramisu sau o salată de fructe.
Reguli generale de asociere a vinului cu mâncarea
Nu e întotdeauna ușor de reținut care este cel mai potrivit vin pentru anumite mese. De aceea e bine de luat în considerare câteva reguli generale de asociere a vinului cu mâncarea.
Un vin dulce se consumă la o mâncare sărată sau acră.
Vinul poate fi asociat cu mâncarea și în funcție de anotimp. Iarna merg mai bine vinurile tari, iar vara se consumă vinuri albe sau rose.
Dar nu uitați că miedul se servește oricând, indiferent de anotimp. Deci dacă nu puteți decide între alb sau roșu, cel mai simplu e să alegeți miedul. Le înlocuiește pe ambele.
Preparatele ușoare și carnea albă merg cu vinul alb, iar vinul roșu cu carnea roșie.
Desertul merge cu vinul dulce, indiferent de culoare.
Peștele este asociat cu vinul alb.
Mâncarea gătită cu vin merge asociată cu același tip de vin.
Vinurile rafinate se combină perfect cu mâncărurile rafinate, în timp ce mâncărurile tradiționale pot fi îmbinate cu vinuri de casă.
Așadar, acum că ai aflat cum asociezi vinul cu mâncarea pe care o consumi, descoperă gama variată de mied de pe site-ul nostru și alege sortimentele tale preferate. Fie că preferi vinul mai dulce sau mai sec, Băcănia Naturistă îți pune la dispoziție mai multe tipuri de vin vechi din miere la prețuri avantajoase.
Tu ce asociere preferi când e vorba de un vin bun?