Cum se obtine miedul?
Miedul este cea mai veche băutură alcoolică fermentată. Datează de mai bine de 5000 de ani și, conform specialiștilor Ayurveda, provine din India. Cu proprietăți benefice multiple, miedul este considerat a fi băutura zeilor, consumat încă de pe vremea vikingilor, a mayașilor și a egiptenilor.
Semnificațiile miedului au origine sanscrită și provin din cuvântul madhy cu sensul dublu de miere (sau dulce) și de alcool. Aceeași rădăcină sanscrită se regăsește și în alte limbi indo-europene precum - methy (limba greacă), medŭ (slavonă), mid (irlandeză), met (germană), mead (engleză), mjöd (daneză, norvegiană și suedeză) și medus (lituaniană).
Însă cum se obține miedul, această băutură nemuritoare?
Componența miedului
Miedul este o băutură 100% naturală, produsă din miere de albine selecționată și apă plată. Se obține prin fermentarea alcoolică a mierii cu apă extrasă de la o adâncime de peste 50 de metri. De aici și noțiunea de hidromel care dezvăluie componentele sale esențiale - mierea și apa.
Datorită drojdiei din aer, mierea poate fermenta în mod natural. Iar dacă este amestecată cu apă, și ținută la maturare o perioadă lungă de timp, se transformă în alcool. Concentrația de alcool variază între 13-16% în funcție de perioada de maturare (minim 2 ani).
Prin urmare, nu numai componența miedului este importantă atunci când definim calitatea miedului, ci și perioada de maturare. După o perioadă mai lungă de maturare, claritatea miedului este mai evidentă, iar concentrația de alcool crește.
Însă miedul se poate produce și natural, fără intervenția omului. Dacă un stup de albine este inundat de ploaie, se poate produce mied. Bineînțeles, un producător profesionist de mied, denumit și miedar, știe exact alchimia dintre miere, vin și drojdie. Rezultatul? Un gust de calitate, absolut excepțional. Încercați produsele noastre de mied din miere chiar aici.
De ce miere de albine?
Înainte ca agricultorii să descopere sfecla de zahăr, principalul îndulcitor alimentar a fost mierea. Primele fosile de miere de albine au fost descoperite acum aproximativ 5000 de ani în Cairo.
Egiptenii o foloseau fie ca îndulcitor alimentar, fie pentru îmbălsămare și adeseori ca ofrandă pentru zei. Apoi, după apariția sfeclei de zahăr, mierea de albine a devenit din ce în ce mai puțin folosită.
Nu e de mirare că miedul este recunoscut ca nectar al zeilor și ca băutură eternă. Are totuși în componența sa cel mai vechi aliment folosit de oameni. Aliment care în stare naturală nu se strică niciodată. Dovadă stau recipientele cu miere descoperite in mormâtul faraonului Tutankhamon. După 3300 de ani, mierea găsită încă era comestibilă.
Așadar, miedul este o băutură alcoolică absolut naturală, cu un gust pe placul tuturor. Fie că ai nevoie de o doză de vitamine în plus, fie că vrei să te binedispui în compania celor dragi, miedul este alegerea perfectă indiferent de sezon.