De ce e bine să consumi prune? 7 beneficii principale

Luna august ne pregătește treptat pentru toamnă. Iar toamna ne întâmpină cu numeroase fructe benefice pentru organism.

Cele mai apreciate fructe ale toamnei sunt prunele. Acestea au un aport caloric redus și sunt extrem de bogate în nutrienți valoroși.

Dar de ce e bine să consumi prune? Iată 7 motive pentru care e recomandat să consumi cât mai multe prune.

1. Reduc tensiunea arterială

Datorită conținutului de potasiu, prunele reduc tensiunea arterială și totodată riscul de infarct. O prună de mărime medie conține peste 100 mg de potasiu.

Fibrele din prune ajută la scăderea absorției în sânge a altor grăsimi și glucide, provenite din alte alimente. În felul acesta, nivelul trigliceridelor și al colesterolului se menține în limite normale, iar inima și vasele de sânge sunt protejate.

2. Susțin o digestie sănătoasă

Prunele combat constipația datorită conținutului de fibre. Prin urmare au rolul de a susține o digestie sănătoasă.

3. Îmbunătățesc sănătatea oaselor

Un studiu realizat pe femei aflate la menopauză a indicat o creștere a densității osoase în cazul femeilor care consumau multe prune. 

Conform doctorului Bahram H. Arjmandi, profesor la una dintre cele mai prestigioase universități medicale americane, respectiv Departamentul de Nutriție, Produse Alimentare și Științe, Colegiul de Științe Umane din Florida, 3-4 prune uscate pe zi previn fracturile și osteoporoza. (Sursa - https://doc.ro/prunele-uscate-pot-preveni-fracturile).

4. Întăresc sistemul imunitar

Prunele au un conținut ridicat de vitamina C datorită căruia susțin absorbția fierului în organism.

5. Reduc nivelul de stres

Fenolii din fructe protejează neuronii, combat oboseala și reduc nivelul de stres.

6. Previn cancerul

Prunele contin si alti antioxidanti puternici. În coaja lor se găsește antocianina, un pigment ce le conferă acestora culoarea roșiatic-albăstruie și care ajută la prevenirea diverselor tipuri de cancer.

7. Reglează glicemia

Prunele proaspete reglează glicemia si previn apariția diabetului prin stimularea metabolismului glucidic.

 

În concluzie

Mai exact, prunele sunt surse bune de vitamine din complexul  B, cum ar fi niacina, vitamina B6 si acidul pantotenic. Aceste vitamine au calitate de co-factori ce ajută corpul să metabolizeze carbohidrații, proteinele și grăsimile. 

Ele oferă de asemenea 5% din necesarul zilnic de vitamina K.
Vitamina K este esențială pentru funcția factorilor de coagulare a sângelui și ajută la reducerea riscului de apariție a bolii Alzheimer la persoanele în vârstă.

Vă invit să încercați miedul cu adaos de prune, miedul Stolnik. O încântare pentru organism cu o selecție de condimente diverse pentru a completa gustul caracteristic amar-dulce. 

Lăsați un comentariu

Comentariile trebuie să fie aprobate înainte să apară.

Brandurile noastre partenere