De ce iubim ciocolata?

Adevărul este că nu ai cum să nu iubești ciocolata. Pur și simplu. Pentru că poți să o bei, s-o ronțăi sau s-o lași să se topească în gură. Doar e prima la care te gândești când ți-e poftă de ceva dulce. Și nu numai atât, multitudinea de forme, arome, rețete și ambalaje îmbietoare te fac să mai vrei mereu și mereu încă o bucată. Amăruie (cu procent ridicat de cacao, minimum 43% și maximum 90%), cu lapte (un procent mai scăzut de cacao, conține lapte, unt, frișcă sau grăsimi vegetale), cu semințe, nuci sau fructe (are un procent ridicat de zahăr și de grăsimi) sau albă (conține un procent ridicat de unt de cacao și lapte sau derivate din lapte), ciocolata te face întotdeauna să te simți dulce.

 

 

Cine a inventat ciocolata?

Ciocolata, așa cum o știm astăzi, în formă de baton, este invenția londonezului Joseph Fry. El a creat primul baton de ciocolată în 1847, adăugand mai mult unt de cacao și mai putină apă rețetei. Apoi, în 1875, Daniel Peter și Henri Nestlé au adăugat lapte condensat dând naștere primului baton de ciocolată cu lapte.

Totuși, dulcele fin care ne răsfață papilele își începe istoria în vremurile în care boabele de cacao erau folosite drept monedă de schimb sau medicament pentru tratarea febrei, atenuarea durerii, răcirea corpului ori adjuvant pentru digestie.

În America de Sud, în zona de origine, arborele de cacao era numit arborele vieții, deoarece se credea că îi ajută pe oameni să treacă pe trepte mai ridicate ale cunoașterii și spiritualitătii și era folosit în ritualurile importante din viața omului.

Adevărata valoare a boabelor de cacao a fost descoperită în 1503, când Cristofor Columb, celebrul explorator, a adus păstăile pe continent, ele fiind prelucrate și apărand astfel primii ciocolatieri. Ulterior, consumul de ciocolată a devenit un obicei răspândit în rândul oamenilor înstăriți. De ce, nu e de mirare.

 

Motive să consumi ciocolată

Îți dă energie și stare de bine. Datorită compușilor ce se găsesc în ciocolată, mai ales în cea neagră, după ce o consumam ne cuprinde o stare bruscă de euforie. Fenetilamina și teobromina, substanțele din boabele de cacao, stimulează sistemul nervos central și secreția de serotonină, numită și hormonul fericirii și ne ajută să fim mai relaxați și mai bine dispuși. În trecut, ciocolata era un puternic afrodisiac, fiind chiar interzisă într-o perioadă a istoriei. Cu un conținut caloric de 550 kcal la 100 grame, ne salvează atunci când nivelurile de energie sunt la pămant.

Te ajută să trăiești mai mult datorită antioxidanților pe care îi conține. Un studiu din 1999 realizat de Universitatea Harvard pe un eșantion de 8.000 de persoane a demonstrat că un consum regulat de ciocolată te ajută să trăiești cu cel puțin un an mai mult decât cei care nu mănâncă frecvent acest aliment.

Ciocolată are grijă de inima ta. Și nu numai la figurat, ci și la propriu. Ei bine, da: ciocolata neagră este o sursă importantă de acid galic și epicatehina, două substanțe care protejează inima deoarece reglează tensiunea arterială și scade nivelul colesterolului, reducând astfel riscul bolilor sistemului cardiovascular. Nu uitați să o alegeți pe cea cu peste 70 % cacao. Este cea mai bună!

Nu îngrășă și te ajută să-ți păstrezi silueta. Ciocolata neagră (nu cea cu lapte) conține teobromină, o substanță asemănătoare cofeinei, care ajută la stimularea metabolismului și, implicit, la arderea caloriilor. În plus, trigliceridele pe care ciocolata le conține sunt greu absorbabile în țesutul adipos din corp.

Are efect antirid. Boabele de cacao au proprietăți antiinflamatoare și antioxidante, astfel că transformă ciocolata în cel mai bun prieten al femeilor care se tem de apariția ridurilor. Consuma cel puțin o pătrățică de ciocolată neagră pe zi pentru ca pielea să fie protejată de efectele nocive ale mediului înconjurător.

Ajută la îmbunătățirea memoriei. Studiezi pentru un examen sau o prezentare importantă? Ia lângă ține și o tabletă de ciocolată. S-a dovedit științific că acest delicios desert ajută și la îmbunătățirea memoriei.

 Curăță pielea. Ciocolata neagră este ideală pentru consum, însă la fel de bună este și pentru tratamentele cosmetice. O poți folosi pentru a-ți prepara propria masca naturală de curățare a tenului. Amestecă 50g de ciocolată topită și răcită cu o lingură de ulei de măsline și un albuș de ou. Întinde masca pe față, laș-o să acționeze 10 minute și apoi clătește cu apă din abundență.

Cea mai bună ciocolată artizanală cu arome care mai de care, o găsiți în colecția noastră de Ciocolată dichisită, de puțini știută (ca pentru inițiați).

Salivați? Noi o facem zi de zi!

Lăsați un comentariu

Comentariile trebuie să fie aprobate înainte să apară.

Brandurile noastre partenere