Dovleacul cel bun la toate -beneficii pentru sanatate si cum sa-l consumi

 

Multi dintre noi consuma dovleacul doar ocazional, si de cele mai multe ori in deserturi. Astazi va propunem sa analizam in detaliu beneficiile dovleacului si de ce adaugarea lui in dieta noastra saptamanala este o optiune insteata pentru a ne mentine sanatosi si plini de vitalitate.

Dovleacul este un aliment bogat in nutrienti. Contine multe vitamine si minerale si, in acelasi timp, are un continut scazut de calorii. Dovleacul consumat in special in stare cruda, sub forma de nectaruri naturale, reprezinta un puternic aliment hranitor si vitalizant pentru intreg organismul.

Sunt insa si alte optiuni prin care poti adauga dovleacul in dieta ta, cum ar fi supele, salatele, conservele, si chiar ca substitut pentru unt.

Dovleacul: curiozitati si sfaturi practice

  • Potasiul continut de dovleac are efecte benefice asupra reglarii tensiunii arteriale.
  • Antioxidantii din dovleac sustin sanatatea ochilor si pot contribui la prevenirea afectiunilor oculare.
  • Evita sa cumperi deserturi din comert semi-preparate ce contin dovleac, deoarece acestea contin si cantitati mari de zahar rafinat si siropuri artificiale.
  • Dovleacul netaiat poate fi pastrat in casa, intr-un loc racoros si umbros, chiar si cateva luni.
  • Piureul de dovleac poate fi folosit ca inlocuitor pentru unt sau ulei pentru preparatele la cuptor.

 

Dovleacul si sanatatea

 

  • Dovleacul are o gama larga de beneficii minunate, incluzand faptul ca este una dintre cele mai cunoscute si importante surse vegetale de beta-caroten. Beta-carotenul este un antioxidant puternic. El este cel care da de asemenea culoarea portocalie portocalelor sau morcovilor. Corpul transforma beta-carotenul in vitamina A, iar consumul de alimente bogate in beta-caroten sustine preventia anumitor tipuri de cancer, ofera protectie impotriva astmului si abolilor de inima si incetineste imbatranirea celulara.
  • Mai multe studii medicale de specialitate au sugerat ca imbogatirea dietei noastre zilnice cu alimente vegetale cum este dovleacul scade riscul de obezitate si diabet si sustine sanatatea intregului organism, potentand vitalitatea si starea generala de bine.
  • Dovleacul este de asemenea o sursa importanta de fibre vegetale naturale, esentiale pentru o digestie sanatoasa.
  • Consumul de dovleac sustine sanatatea inimii prin continutul de fibre, potasiu si vitamina C pe care le contine.
  • Studiile arata ca, in cazul tratamentului hipertensiunii arteriale, o dieta cu un continut optim de potasiu este la fel de importanta ca si scaderea cantitatii de sodiu consumat ( alimentatie saraca in sare sau fara sare).
  • Cresterea cantitatii de potasiu din alimentatie este asociata de asemenea cu reducerea riscului producerii unui accident vascular cerebral, protejeaza impotriva pierderii masei musculare si sustine pastrarea densitatii minerale osoase.

 

 

Sustine preventia cancerului si tratarea lui

  • Cercetarile stiintifice arata o relatie pozitiva intre o dieta bogata in beta-caroten si un risc scazut de producere a cancerului de prostata.
  • S-a demonstrat desemenenea ca beta-carotenul impiedica dezvoltarea cancerului de colon.

Dovleacul si ochii sanatosi

  • Dovleacul contine o multitudine de antioxidanti. Vitamina C, vitamina E si beta-carotenul s-a demonstrat ca sustin sanatatea ochilor si previn aparitia afectiunilor oculare degenerative. Un studiu stiintific realizat asupra unui esantion de pacienti femei din Africa si respectiv America a demonstrat ca un consum de 3 sau mai multe portii de fructe si legume pe zi scade riscul degenerarii maculare de la nivel ocular sau, dupa caz, diminueaza progresul acestor tipuri de afectiuni de la nivelul globilor oculari.

 

Dovleacul si sistemul digestiv

  • Dovleacul este o sursa excelenta de fibre naturale. Consumul mediu de fibre in cazul unei alimentatii dezechilibrate este de aprox. 15g, in timp ce necesarul zilnic minim este de aproape dublu, 25-30g. Fibrele scad nivelul de absorbtie a zaharului in corp, si ajuta deasemenea in imbunatatirea digestiei. Un consum optim de fibre tine la distanta cancerul de colon. Cu un continut de 3 grame de fibre in cazul dovleacului gatit si 7 g in cazul dovleacului crud (per portie, aprox. 200-250grame de dovleac), adagarea acestui aliment vegetal in dieta noastra este o idee buna daca ne dorim o digestie sanatoasa si un corp echilibrat.

 

Aliat al imunitatii

  • Pulpa de dovleac si semintele sunt bogate atat in vitamina C cat si in beta-caroten. Acestea sustin si intaresc sistemului imunitar.
  • Beta-carotenul este transformat de corp in vitamina A. Acest proces este legat si de formarea de celule albe in corp, celule care protejeaza impotriva infectiilor.

 

Informatii nutritionale ( per 200 grame de dovleac gatit termic)

  • 1.76 g proteine
  • 2.7 g fibre
  • 49 calorii
  • 0.17 g grasime
  • 0 g colesterol
  • 12.01 g carbohidrati
  • 200%  din doza zilnica recomandata de vitamin A
  • 19% din doza zilnica recomandata de vitamin C
  • 10% din doza zilnica recomandata de vitamin C, potasiu, cupru si magneziu
  • 5% DZR vitamina B-6, niacin, fier, magneziu si fosfor

 

 

 

Cum sa adaugi dovleacul in dieta ta?

Bineinteles, placinta de dovleac este prima optiune cand ne gandim cum sa preparam dovleacul.

Insa exista mai multe moduri prin care poti adauga dovleacul in dieta ta.

Pentru a te bucura la maxim de beneficiile dovleacului, alege sa il prepari acasa sau sa il consumi proaspat, incorporat in diverse feluri de mancare sau sub forma de suc sau nectar.

Gatirea dovleacului acasa este una dintre cele mai bune metode de a extrage maximum din ingredintele active continute, insa variantele pasteurizate sunt si ele o sursa potrivita de consum.

In cazul in care alegi sa cumperi dovleac din comert, asigura-te ca alegi un produs natural, curat si ca nu contine alti aditivi chimici sau zahar adaugat.

Idei:

Foloseste piure de dovleac in loc de ulei sau unt in orice reteta gatita la cuptor pe care vrei sa o prepari

Rasfata-te cu un cocktail de vitamine combinand iaurt grecesc, nectar de dovleac, miere, scortisoara si pudra de cacao.

Supele crema de dovleac sunt delicioase, mai ales in combinatie cu ghimbir proaspat.

Si, nu uita, nectarul de dovleac natural, pe care il gasesti si pe BacaniaNaturista.ro, iti ofera toate bogatiile dovleacului la pahar, direct la micul dejun sau la birou. Il gasesti AICI.

Lăsați un comentariu

Comentariile trebuie să fie aprobate înainte să apară.

Brandurile noastre partenere