FUORUL NATURAL, ORGANIC – BENEFIC, VERSUS FLUORUL SINTETIC – NOCIV

De ani de zile, unii specialisti si cercetatori ne ofera informatii despre beneficiile fluorului in alimentatie, apa potabila sau pasta de dinti. Altii ne avertizeaza despre pericolele folosirii fluorului si chiar precizeaza, dovedit stiintific, ca fluorul, nu ar avea nici un aport pentru sanatate.

CINE ARE DREPTATE?

Ambele curente stiintifice se bazeaza pe cercetari si dovezi, deci ambele sunt viabile.
Confuzia se creeaza prin preluarea incompleta si superficiala, a informatiilor, de catre presa si omiterea, poate intentionata, a producatorilor de paste de dinti si furnizorilor de ape potabile fluorurate artificial a faptului ca este vorba despre doua tipuri de fluor.
Exista fluorul natural si fluorul sintetic, diferite si cu efecte opuse asupra organismului uman.

  • Online Store Online Store

  • Fluorul natural este benefic organismului si exista anumite doze recomandate pentru aportul zilnic si pentru prezenta sa in organismul uman.

     


    Acesta se numeste Fluorura de Calciu si este un element chimic natural, cu alte cuvinte prezent in natura, care apare in unele panze freatice subterane si surse de hrana (de ex: apa minerala Gorna Bania, apa minerala Perenna). Aceasta forma de fluor este inofensiva pentru organism deoarece este naturala (prin urmare vie), dar si datorita prezentei calciului.


    In caz de insuficienţă a fluorurii de calciu (fluorul organic, natural) în organism, apar următoarele simptome: fragilitatea oaselor si a dinţilor (cariile).

    Fluorul sintetic este foarte toxic pentru organism si nu are beneficiile fluorului natural.
    Acesta se numeste fluorura de sodiu, elementul chimic obtinut sintetic (nu este natural, ci este creat in laborator), ca produs rezidual din diverse industrii (nucleara, cea producatoare de fertilizatori sau de aluminiu).


    Aceasta forma de fluor nu ne intareste oasele si nu ne fereste de carii. Dimpotriva, in cazul in care este folosit pentru albirea dintilor, va produce carii.
    Acesta este fluorul adaugat in pasta de dinti si in apa de baut, fluorura de sodiu, deoarece este mult mai ieftin si la indemana, decat cel natural.

    De exemplu, in ultimii ani, oamenii au inceput sa inteleaga diferentele dintre aportul de calciu organic, natural (chiar cel alcalin - de ex: calciul coral) asociat cu magneziul natural, pentru o buna absorbtie, care este complet benefic organismului uman si fara efecte secundare si calciul sintetic (nenatural, creat in laborator, artificial) care se depune defectuos in organism prin monturi, calcifieri, ciocuri la coloana vertebrala, pietre la rinichi si vezica urinara, etc.


    Deci ca este necesar sa intelegem ca aceste diferente, sunt valabile si in cazul fluorului. Fluorura de calciu (fluorul natural) este benefica si fara efecte secundare, ea fixeaza armonios calciul in oase, dinti si elasticizeaza tesuturile, iar fluorura de sodiu (fluorul sintetic, din laborator) este nociv, toxic si periculos pentru sanatate.


    In cazul fluorurii de calciu (fluorul natural), exista recomandari de concentratie in organism, un necesar zilnic mediu (1-2-3 mg) si atentionare de supradozare ca si in cazul multor altor minerale sau vitamine benefice.

    Interesant este ca studiile stiintifice realizate in ultimii ani, au aratat ca organismul uman permite o concentratie a fluorului natural, de 85 de ori mai mare decat a celui sintetic. Deci hiperfluorurarea de calciu apare la o doza de 85 de ori mai mare fata de concentratia de fluorura de sodiu maxim admisa, nivel la care apare toxicitatea.

    Intoxicarea cu fluor sintetic (preparat in laborator).

    Fluorura de sodiu, in doza unica, este usor de eliminat din organism.  Foarte nociva este intoxicare cu doze zilnice de lunga durata, in cantitati chiar infime. De ex: la 0,01mg/zi fluorura de sodiu ingerate zilnc, apar efectele toxicitatii, printer care si lentoarea mentala.

    Lista concentratiei de fluorura de calciu mg/l, prezenta natural in cateva dintre apele minerale existente pe piata romaneasca, in ordinea descrescatoare a concentratiei:

    Aqua panna 0,93

    Vichy 0,8

    Aqua Carpatica 0,5
    Perla 0,4788
    Dorna 0,2736

    Gorna Bania – Alcalina Forte 0,22
    Carpatina light 0,2
    Poiana Negri 0,2
    Biborteni aqua magnezia 0,2
    Bonaqua 0,18
    Biborteni aqua viva 0,18
    Harghita 0,18
    Carpatina forte 0,13

    Perenna – Neutra si Pura <0,1

    Borsec 0,06
    Perla Harghitei 0,02
    Izvorul minunilor 0,01
    Zizin 0,01
    Bucovina 0,01
    Izvorul alb 0,01
    Izvorul minunilor 0,01
    Perla sport 0,01

    Deci Apa Minerala Gorna Bania- Alcalina Forte, are o concentratie de fluorura de calciu (fluorura natural) de 2 ori mai mica decat Aqua Carpatica si de 3,6 ori mai mica decat Vichy.

    Un consum de 2-3l Gorna Bania, aduce un aport de 0,44-0,66mh/l fluorura de calciu, minimul necesar pentru copii si adulti, ceea ce o face proprie unui consum zilnic.

    Doresti sa afli doza zilnica de fluorura de calciu (fluor natural) recomandata in alimentatie, cat si sursele principale de hrana, furnizoare?

    Citeste AICI articolul urmator.

     

    Ape minerale cu un continut ideal de flurorura de calciu

    Va recomandam urmatoarele ape minerale cu un continut de fluorura de calciu (fluor natural) minim, sarace si fara:

    GORNA BANIA (continut minim de fluor) – 0,22 mg/l

    PERENNA (continut sarac de fluor) < 0,1 mg/l

    AUR'A (fara fluor) <0,01 mg/l

    Drepturile asupra acestui articol apartin exclusiv site-ului www.bacanianaturista.ro. Bacania Naturista acorda dreptul de a prelua articolul doar integral, mentionand sursa si cu link de acces la articolul initial.

    Lăsați un comentariu

    Comentariile trebuie să fie aprobate înainte să apară.

    Brandurile noastre partenere