Mini-ghid pentru o dieta vegetariana echilibrata
Ce puteti consuma daca adoptati o dieta vegetariana?
Cum functioneaza o dieta vegetariana pentru a sustine sanatatea inimii, pierderea in greutate si beneficiile pentru intreg organismul?
Exista riscuri legate de eliminarea majoritatii alimentelor animale din dieta ta?
Conform cercetarilor publicate de catre Departamentul de Nutritie - Scoala de Sanatate Publica de la Universitatea Loma Linda, persoanele care urmeaza o dieta vegetariana sau o dieta vegana - adica elimina din consum toate formele de carne si, eventual, laptele, pestele si ouale - reprezinta intre 2% si 5% din totalul populatiei adulte din Statele Unite.
Mai multe analize care au comparat dietele vegetariene cu dietele non vegetariene au descoperit ca cei care au diete predominant pe baza de legume/fructe si-au intarit bariera impotriva problemelor de sanatate, inclusiv bolilor cardiovasculare si sunt mai rezistenti in fata factorilor de risc cardiometabolici, unor tipuri de cancer, diabetului zaharat tip 2 sau obezitatii.
Acest lucru sa insemne ca toata lumea ar trebui sa renunte la toate alimentele derivate din animale in dietele lor? Nu neaparat. Citeste in articolul de mai jos care sunt argumentele pro si contra in ce priveste adoptarea unei diete vegetariene.
>>> Incercati Biscutii Vegani fara Gluten Bacania Naturista. Mai multe detalii aici! <<<
Ce este insa dieta vegetariana?
Ce puteti consuma daca adoptati o dieta vegetariana? Desi exista multe versiuni ale dietelor vegetariene, cele mai multe constau in consumul de alimente pe baza de legume si fructe, la care se adauga cantitati moderate de oua si lactate, dar fara nici un produs alimentar din carne. Punctele forte ale unei diete vegetariene echilibrate includ o varietate de alimente vegetale cum ar fi legume proaspete sau fierte, fructe, nuci, seminte, cereale integrale si leguminoase.
Deoarece alimentale vegetale au un continut scazut de calorii, dar sunt bogate in vitamine esentiale, minerale si antioxidanti, dietele vegetariene pot fi foarte hranitoare. Cercetarile publicate in Proceedings of the Nutrition Society au aratat ca "dietele vegetariene sunt de obicei bogate in carbohidrati, acizi grasi omega-6, fibre dietetice, carotenoide, acid folic, vitamina C, vitamina E si magneziu, , acizi grasi omega-3, retinol, vitamina B12 si zinc. "
Cu toate acestea, nu exista nici o garantie ferma ca o dieta vegetariana va avea ca rezultat definitiv imbunatatirea sanatatii. Totul depinde de alimentele specifice pe care fiecare alege sa le consume, plus reactia individuala a organismului ca urmare a eliminarii produselor din carne din alimentatie.
In plus, cel mai important, sanatatea holistica este determinata de un stil de viata echilibrat in toate aspectele sale, nu doar in ce priveste alimentatia. Stress-ul, emotiile negative, preocuparile mentale excesive, un ritm de viata hiper alert, poluarea, sunt doar cativa factori care pun bete in roate starii noastre generale de bine.
Cate tipuri de diete vegetariene exista?
Vegetarienii sunt persoane care aleg sa nu consume carne de nici un fel. Insa exista mai multe variante de diete vegetariene, in functie de permisivitatea fata de alte alimente adiacente:
Veganii (vegetarieni totali): Nu consuma nici un tip de carne sau alte produse derivate de la animale, inclusiv oua, produse lactate sau gelatina.
Lacto-ovo vegetarieni: Nu consuma nici un fel de produse alimentare din carne, dar consuma oua si produse lactate.
Lacto vegetarieni: Nu consuma carne sau oua, dar mananca produse lactate.
Ovo vegetarieni: Nu consuma carne sau produse lactate, dar mananca oua.
Vegetarienii partiali: Evita carnea, dar consuma rar peste sau carne de pasare.
Beneficiile dietei vegetariene
- Dieta bogata in antioxidanti si vitamine
Aproape toate alimentele pe baza de legume, fructe si cereale ofera cantitati mari de antioxidanti si / sau au proprietati antiinflamatorii, ceea ce inseamna ca ajuta la oprirea progresiei bolii, prin furnizarea de nutrienti care lupta impotriva stresului oxidativ. Dietele care sunt bogate in legume, fructe si alte alimente vegetale cum ar fi leguminoasele sau cerealele ofera o multime de nutrienti, inclusiv antioxidanti si fitonutrienti, cum ar fi flavonoide, resveratrol, quercetin, beta-caroten si multe alte vitamine vitale, cum ar fi vitaminele C, E si A , dar si minerale, cum ar fi mangan sau fosfor si electroliti precum potasiul si magneziul.
O dieta bogata in nutrienti este benefica pentru sanatatea intestinului, stimularea imunitatii si lupta impotriva bolilor, incetinirea efectelor imbatranirii si protejarea impotriva cancerului si bolilor de inima.
- Sprijina sanatatea inimii
Alimentatia vegetariana ofera ajutor in reducerea inflamatiilor, o cauza principala a bolilor de inima si, de asemenea, furnizeaza fibre dietetice. Cercetarile au aratat ca exista o legatura directa intre o dieta bogata in fibre si protectia crescuta impotriva colesterolului ridicat, a bolilor de inima si a diabetului zaharat.
Un studiu publicat in Jurnalul Colegiului American de Cardiologie a constatat ca"un aport mai mare de alimente pe baza de legume si fructe este asociat cu un risc substantial mai scazut al bolilor cardiace coronariene". Un alt studiu publicat in 2015 a gasit dovezi conform carora dieta vegetariana poate fi benefica pentru scaderea semnificativa a indicelui de masa corporala, a ratelor ridicate ale obezitatii, a tensiunii arteriale ridicate, a nivelurilor ridicate de trigliceride si a colesterolului, plus a riscului de diabet.
- Ajuta in pierderea in greutate
Oamenii care mananca zilnic o cantitate mare de legume si fructe au cea mai buna protectie impotriva cresterii in greutate pe masura ce imbatranesc. Deoarece alimentele vegetale, cum ar fi legumele si fructele proaspete, au un continut scazut de calorii, dar au volum mare si astfel ocupa mult spatiu in stomac, dau senzatia de saturatie dupa masa si impiedica supra-alimentarea. Dietele vegetariene sunt legate de un risc scazut de obezitate, plus determina complicatii reduse, cum ar fi probleme cardiace sau sindrom metabolic, ce insotesc adesea kilogramele in plus.
- Sursa de enzime digestive sanatoase
Daca alegeti sa includeti o cantitate suficienta de alimente crude in dieta dvs., veti beneficia de obtinerea unor cantitati mai mari de enzime care servesc mai multor scopuri. Cand sunt gatite la o anumita temperatura, enzimele gasite in alimentele crude devin adesea destabilizate. Enzimele sunt importante deoarece sunt necesare pentru a descompune alimentele in unitati nutritionale mai mici pe care organismul le poate procesa mai usor.
Unele substante nutritive, cum ar fi vitaminele, mineralele si aminoacizii, sunt distruse sau modificate atunci cand alimentele sunt gatite la temperaturi ridicate sau pe perioade lungi de timp. Consumul ridicat de alimente gatite creeaza deseuri in organism, care nu mai servesc in nici un fel organismului si duc adesea la incarcarea sistemului digestiv. In timp ce pancreasul si alte celule produc si ele enzime in organism, alimentele crude vin ca un suport in plus de enzime care sa favorizeze digestia si asimilatia. Intr-o dieta alimentara ce contine doar alimente gatite termic, pancreasul si alte organe pot deveni suprasolicitate din cauza faptului ca nu exista o sursa exterioara de enzime.
- Evitarea aditivilor si altor substante daunatoare ce se pot gasi in produsele pe baza de carne
Atunci cand carnea este gatita la temperaturi ridicate, pot fi creati anumiti compusi chimici numiti amine heterociclice care pot avea efecte carcinogene. Cercetarile publicate recent au evidentiat o legatura intre consumul de produse din carne excesiv prelucrate si riscul crescut de cancer. Cu cat este mai mare temperatura de preparare a carnii, cu atat creste sansa sa fie create aceste produse secundare daunatoare.
Dietele vegetariene elimina carnea procesata ( mezeluri, conserve de carne, etc.) din alimentatia zilnica, care este, de asemenea, considerata cancerigena. Pe de alta parte, proteinele vegetale ofera aminoacizi (tipurile si cantitatea specifica difera de la aliment la aliment), plus fibre si antioxidanti, fara efecte secundare daunatoare.
- Sustine protectia fata de mediu inconjurator si animale
Multi oameni aleg sa elimine din dietele lor alimentele pe baza de carne pentru a reduce supra-exploatarea. Alimentale vegetale necesita mai putine resurse naturale, cum ar fi apa si altele. Fabricarea de alimente din carne necesita o proportie mai mare de apa, pamant, combustibili fosili si energie decat majoritatea alimentelor vegetale. Suplimentar, datorita consumului excesiv de carne din ultimii ani, fermele animale s-au extins, iar metodele agresive si inumane de crestere a pasarilor sau mamiferelor, cu unicul scop de a produce mai multe resurse intr-un timp cat mai scurt, sunt ingrijoratoare. Animalele sunt private de o viata normala in natura, in schimbul cresterii lor in spatii inchise, private de spatiu de miscare si hranite cu alimente bogate in substante de sinteza care sa le grabeasca cresterea si masa musculara.
Precautii atunci cand alegi o dieta vegetariana
Includerea mai multor alimente vegetale in dieta dvs. este cu siguranta o idee grozava. Dar exista si unele dezavantaje ale dietelor vegetariene si vegane pe care ar trebui sa le cunoasteti. Mai jos gasiti cateva potentiale dezavantajele in cazul adoptarii unei diete exclusiv vegetariene sau a unei diete care contine foarte putine produse din carne, lapte sau oua:
Lipsa potentiala a aminoacizilor - Aminoacizii ajuta la formarea muschilor si sunt importanti pentru sanatatea celulara si a unui metabolism adecvat. Dieta cu un continut scazut de proteine poate provoca o lipsa a anumitor aminoacizi. Acest aspect depinde de dieta aleasa. Este foarte important sa existe un echilibru in alimentatie, echilibru care sa ofere gama completa de substante nutritive de care corpul are nevoie pentru a se dezvolta armonios.
Niveluri scazute de vitamina B12 – In alimentatie, vitamina B12 se poate obtine in cantitati suficiente consumand carne, peste, oua si produse lactate. Eliminarea tuturor acestor alimente poate fi uneori problematica si poate contribui la simptomele deficitului de vitamina B12, cum ar fi oboseala, slabiciunea si altele. Din acest motiv, este recomandat ca toti vegetarienii si veganii care aleg sa nu consume carne sau alte alimente derivate de la animale sa ia suplimente de vitamina B12.
Cantitati mari de acid fitic – Leguminoasele (mazarea, fasolea, nautul, lintea, etc.) pot contine inhibitori de tripsina si alti "antinutrienti" care pot face dificila digestia si pot impiedica absorbtia nutrientilor. Acesti inhibitori pot bloca enzime digestive cheie, iar acidul fitic gasit in boabe va poate impiedica sa absorbiti calciul, magneziul, fierul si zincul. Cu toate acestea, inmuierea si germinarea leguminoaselor poate reduce foarte mult acidul fitic.
Consumul excesiv de carbohidrati - Una dintre cele mai frecvente tendinte in cazul unei diete vegetariene este consumul excesiv de carbohidrati si zaharuri. Consumul in exces al carbohidratilor poate provoca cresterea excesiva a bacteriilor candida si drojdiei din organism, plus pot duce la cresterea in greutate. La fel, secretul este in alegerea unei diete echilibrate, care sa nu produca carente in organism si sa nu duca la excese si dezechilibre.
Oboseala si energie scazuta - Din nou, oboseala si slabiciunea generala pot fi cauzate ale lipsei anumitor vitamine pe care le primim de obicei din carne si din peste. Acestea includ vitaminele B, zinc si altele.
Recomandari pentru o dieta vegetariana echilibrata
- Mananca suficiente legume si fructe
Poate ti-e usor sa mananci fructe zilnic, dar dieta ta contine si legume suficiente? Majoritatea autoritatilor din domeniul sanatatii recomanda sa mananci cel putin trei pana la cinci portii de legume pe zi si sa adaugi cat mai multe tipuri de legume cu putinta, pentru varietate nutritionala.
- Consumati mai multe alimente vegetale crude
Dupa cum am mentionat mai sus, multi oameni pot beneficia de pe urma adaugarii mai multor alimente crude in dietele lor, presupunand ca sistemele lor digestive le tolereaza bine. Nu trebuie sa urmati o dieta strict vegana pentru a profita de avantajele consumului de alimente vegetale. "Alimentele crude", in contextul unei diete vegetariene / vegane, constau in cele care nu au fost incalzite la peste 46 ° C.
- Dieta cu suficiente proteine si grasimi vegetale
Pentru a va asigura ca mancati suficiente proteine si calorii, nu evitati plantele care va ofera aminoacizi si grasimi sanatoase. Unele dintre cele mai bune surse de proteine din plante includ natto, spirulina, tempeh, drojdie nutritiva inactiva, mazare verde, linte, quinoa si amarant.
Pentru a va asigura ca obtineti suficiente grasimi sanatoase, includeti la fiecare masa cel putin una dintre urmatoarele: nuci si seminte (cum ar fi migdale, nuci, canepa, chia sau in), avocado, ulei de masline, ulei de nuca de cocos sau crema de nuca de cocos / lapte si unt sau ghee, daca alegeti sa includeti in alimentatie si produsele lactate.
Băcănia Naturistă își propune să îți fie alături la micul dejun, în drumul spre serviciu și în pauza de la birou sau pe tot parcursul zilei, cu produse de care ai nevoie, informații relevante și actuale, rețete alese cu grijă și multă inspirație.
Am adunat laolaltă hrană pentru trup, dar mai ales pentru suflet, o mulțime de delicatese alese (pe care ti le propunem numai după ce le-am testat personal), de la noi și de pretutindeni, tot soiul de produse alimentare și nonalimentare, toate sub semnul: natural, sănătos, savuros. Iar din partea noastră, o părticică din suflet. Așa începe povestea Băcăniei Naturiste. Mai departe o scriem împreună.
Așa că hai cu noi într-o călătorie către simplitate, către natură, către noi!
>>> Viziteaza-ne pe www.bacanianaturista.ro.