Nu toată apa este la fel. Tu știi ce bei?

Apa reprezintă aprox. 75% din masa corporală a unui sugar, 60% din cea a unui adult și 50% din cea a unei persoane în vârstă. Asta înseamnă că este esențială pentru hidratare și pentru buna funcționare a organismului, în special a rinichilor și a creierului. Fără apă, corpul nostru nu mai realizează eficient reacțiile metabolice și nu mai elimină toxinele. În plus, dacă nu bem suficientă apă, corpul va îmbătrâni mai repede. Dar nu este suficient să bem apă, ci să știm ce fel de apă înghițim zilnic.

Studiile de specialitate realizate de-a lungul timpului pe piața de apă minerală naturală din țara noastră, arată că rezervele României de apă minerală sunt foarte mari, acoperind aprox. 60% din volumul de apă minerală existent la nivelul Europei. Din cantitatea disponibilă în România se extrage cca. 70%. O altă analiză efectuată de Wall-Street.ro scoate la iveală faptul că izvoarele de ape minerale din țara noastră sunt și cu mult mai sănătoase decât marea majoritate a celor existente în Europa. Cu toate acestea, nu înseamnă că toate apele care sunt comercializate în țara noastră sunt 100% sănătoase. Consumatorii trebuie să țină cont de informațiile de pe etichetă și de mai mulți factori importanți atunci când cumpără apă, cum ar fi:

  • Cantitatea de reziduu sec (un compus chimic) care face referire la cantitatea de pulbere minerală (impurități) ce rămâne după fierberea apei la 180°C. Cu cât această valoare este mai mare, cu atât apa respectivă e mai bogată în săruri și minerale. De regulă, o apă bună trebuie să conțină sub 500mg/l de reziduu sec, altfel crește considerabil riscul unor complicații care generează litiază renală/biliară. 
  • Concentrația de calciu – dacă suferiți de afecțiuni ale rinichilor sau bilei evitați apele minerale plate sau carbogazoase cu o cantitate de calciu de peste 100mg/l. 
  • Concentrația de sodiu-Persoanele hipertensive și cele cu afecțiuni cardiovasculare trebuie să consume ape minerale cu un conținut de sodiu sub 20mg/l. 
  • Concentrația de magneziu – Cu cât o apă plată sau carbogazoasă are o concentrație mare de magneziu, cu atât este mai sănătoasă deoarece echlibrează nivelul metabolic al organismului. Nivelul de magneziu maxim pe care un adult trebuie să îl consume zilnic nu trebuie însă să depășească 400mg/l. 
  • Cantitatea de nitrați. Oricât de pure ar fi, apele conțin nitrați, substanțe toxice care atunci când ajung în stomac se transformă în nitriți, iar aceștia, la rândul lor, se tansforma în nitrozamine, care sunt cancerigene. Nitriții au rolul de a bloca hemoglobina, care nu mai transportă oxigenul la celule și țesuturi. Cantitatea de nitrați existentă în apa nu trebuie să fie mai mare de 50 mg/l. 

Alte pericole pot fi îmbutelierea necorespunzătoare a apelor (în plastic, apa se poate contamina în timp cu o substanță chimică denumită «biftenolul A», care are un efect cancerigen dacă aceasta este depozitată direct în razele soarelui) sau faptul că nu toate apele îmbuteliate sunt minerale (adică nu sunt exploatate din zăcăminte, ci din apropierea acestora de la adâncimi mai mici, putând fi astfel contaminate și infiltrate cu deșeuri), deși sunt etichetate ca fiind apă de masă, apă de izvor sau apă de băut.

Potrivit Autorității Naționale de Protecție a Consumatorului, apele care intră în categoria celor potabile de masă au obligativitatea de a prezenta buletine de analiză care să ateste faptul că acestea sunt conforme cu prevederile legale, dar nu au obligația de a scrie pe eticheta produsului rezultatul buletinului de analiză.

Pentru apele minerale naturale, situația este diferită. HG 1020/2005 prevede menționarea pe etichetă atât a compoziției chimice caracateristice, cât și a sursei. Apele de masă sau de izvor nu au această obligativitate deoarece asupra lor se poate interveni prin diverse metode de tratare și, eventual, sterilizare astfel încât să întrunească toate condițiile de potabilitate prevăzute în legea apei potabile nr 458.

În urmă studiilor s-a propus standardizarea apei minerale îmbuteliate din România de către toți producătorii cu o culoare diferită pentru capac, în funcție de gradul de mineralizare al apei minerale îmbuteliate, astfel încât consumatorii să înțeleagă mai bine ce cumpără din magazine:

  • Capac de culoare albă – pentru apele cu conținut redus de minerale, ape plate; 
  • Capac de culoare albastră – pentru apele cu un conținut mediu de minerale, ape de izvor; 
  • Capac de culoare verde – pentru apele minerale carbogazoase naturale; 
  • Capac de culoare mov – pentru apele minerale îmbogățite sau forte, ape minerale medicinale 

Cât de sănătoasă este apa minerală carbogazoasă?

Conform datelor oferite de Asociația Producătorilor de Ape Minerale din România (APEMIN) pentru Wall-Street.ro, în România peste 70% dintre consumatori preferă apa cu dioxid de carbon, deși nutriționiștii recomandă un consum mai ridicat al apei plate necarbonatate.

Apele minerale carbogazoase sunt sănătoase, dar pentru un corp sănătos. Acestea sunt la rândul lor împărțite în două categorii: ape minerale natural carbogazoase și ape îmbogățite cu dioxid de carbon și au în general o concentrație mai mare de reziduu sec și de compuși chimici (calciu, sodiu).

Specialiștii avertizează consumatorii în ceea ce privește consumul regulat sau îndelungat de ape minerale carbogazoase care au conținut prea mare de sodiu, calciu și magneziu sau un ph impropriu. Acestea pot conduce la probleme serioase de sănătate, cum ar fi îmbolnăvirea rinichilor, stomacului și ficatului, precum și la agravarea bolilor cardio-vasculare. Sortimentele de ape minerale forte îmbuteliate care nu sunt recomandate pentru consum regulat sau îndelungat sunt: Dorna, Biborțeni, Borsec, Izvorul Minunilor, Tușnad, Poiana Negri.

O apă ideală pentru consum zilnic trebuie să fie o apă necarbogazoasă, să fie bogată în ioni de calciu și magneziu, însă săracă în sodiu, cloruri, nitrați și sulfați. La noi în țară, doar o parte dintre apele minerale plate și carbogazoase comercializate respectă aceste standarde de calitate, acestea fiind: Perenna cargogazoasa și plată, AUR’A apa plată, Borsec apa plată, Dorna plată, Calipso apa plată, Roua Munților carbogazoasă și plată, Lipova naturală, Carpatina Forte și Light, Perla Harghitei minerală, Zizin, Sport, Vera Aqua, Evian, Vittel și Perrier.

Lăsați un comentariu

Comentariile trebuie să fie aprobate înainte să apară.

Brandurile noastre partenere