Sa inlocuim zaharul cu...
Nu mai este un mister pentru nimeni: zaharul alb este nociv pentru sanatatea noastra si e necesar sa il evitam cat putem de mult. Insa cum altfel sa ne indulcim dupa-amiezile cand ne e pofta de gustari dulci delicioase? Uitam pur si simplu de ele?
Nu! Vestea buna este ca natura ne ofera alternative de a ne bucura si de gust si de un corp sanatos. Citeste mai jos cu ce sa inlocuiesti zaharul alb din dieta ta zilnica.
De ce sa inlocuim zaharul?
Efectele nocive ale zaharului, similar ca si grad de dependenta cu alcoolul sau tutunul, sunt din ce in ce mai vehiculate. Fie ca il adaugam in cafea sau ceai sau il consumam prin alimentele clasice pe care le avem pe masa in fiecare zi, zaharul domina dieta noastra.
Dupa studii repetate asupra efectelor nocive ale zaharului in alimentatia zilnica si observarea modului in care consumul zaharului in exces dezechilibreaza sanatatea populatiei, focusul celor carora le pasa de viata lor este din ce in ce mai mult indreptat spre alternative sanatoase de a indulci si a adauga gust mancarurilor sau bauturilor noastre.
Cand vorbim despre alternative pentru zaharul alb, este bine de stiut faptul ca indulcitorii sintetici nu sunt o varianta in cazul in care dorim sa aducem o imbunatatire reala sanatatii noastre. Multi dintre ei, cum e cazul aspartanului, zaharinei sau sucralozei, au fost asociati cu boli din cele mai grave si este recomandata evitarea lor si apelarea la optiuni naturale si sanatoase de indulcire.
Cum ne mai indulcim atunci viata?
Cercetasii stilului de viata sanatos: nutritionistii, bucatarii sau cercetatorii dedicati au studiat si facut combinatii in zeci de feluri pentru a gasi cele mai bune alternative pentru zaharul alb, solutii care sa asigure 2 caracteristici esentiale: sa dea savoare si sa sustina sanatatea. Si cum natura nu vine niciodata in viata noastra pur si simplu, majoritatea alternativelor de indulcire din natura vin si cu un aport de nutrienti, vitamine si minerale cu efecte benefice pentru echilibrul nostru holistic.
" 5 bucatari dulci priceputi"
Mierea
Este vedeta alternativelor naturale si sanatoase de indulcire. E delicioasa in bauturi, prajituri sau adaugata in suplimente nutritive sau energizante. Pur si simplu e potrivita in orice! Iar gustul, mmm, e de vis. Medicament si aliment, mierea are minunate beneficii pentru sanatate, si asta pentru ca are in ea toate principiile active ale florilor din care este produsa: este antibiotica, cicatrizanta, antioxidanta. Si in plus, are o putere de indulcire de trei ori mai mare decat a zaharului alb. Deoarece caldura duce la pierderea unei parti importante din vitaminele ce o contine, e important sa adaugam mierea doar la final, in cazul in care facem preparate gatite termic.
Si, pentru a ne asigura ca folosim la maxim din proprietatile ei curative, e important sa alegem o miere curata, preferabil bio, nepasteurizata. Mierea Manuka este o alegere potrivita daca vrei sa te bucuri pe deplin de tot ce are mierea de oferit mai bun.
Zaharul din cocos
Desi nu suntem inca familiari cu el, zaharul din flori de cocos este prezent in majoritatea magazinelor naturiste. E excelent ca inlocuitor pentru zaharul alb prin varietatea de beneficii si aportul mare de nutrienti continuti, (ceea) ce il fac un antioxidant eficient cu index glicemic slab.
Stevia
Nu, nu este vorba despre stevia cu care ne hranim primavara in curele de vitaminizare cu verdeturi.
Stevia care indulceste este originala din America de Sud si este una dintre cele mai cunoscute si raspandite alternative de indulcire naturala la nivel global. Are o putere de indulcire de 250-300 ori mai mare decat cea a zaharului, fapt ce e o face o varianta economica pentru consum.
Pentru a te asigura ca iti cumperi un produs curat, e bine sa fii atent la ingredientele extra pe care le contine: exista multe reproduceri ale acestui indulcitor cu adaos de conservanti sau alte ingrediente sintetice.
Siropul de artar
Faimosul sirop canadian imbuteliat in recipientul de sticla cu forma inconfundabila a inceput sa fie din ce in ce mai cunoscut si la noi. Partea buna in cazul lui este ca, spre deosebire de miere, poate fi folosit in siguranta si in cazul prajiturilor preparate termic. Ia insa in calcul ca, din cauza consistentei sale lichide, va trebui sa reduci din cantitatea celorlalte ingrediente lichide din retetele tale. Ce e unic la el e aroma inconfundabila si bogata, care aduce un aport de savoare deliciilor preparate de tine. Foloseste-l cu incredere in experimentele tale gastronomice!
Melasa
Melasa este un produs derivat, obtinut in urma procesului de rafinare a trestiei de zahar sau sfeclei de zahar. Din cauza procesului industrial de prelucrare a trestiei si sfeclei de zahar, mare parte din propietatile nutritive si benefice ale acestor plante sunt pierdute de produsul final, zaharul, insa pot fi gasite in melasa. Este bogata in numeroase vitamine si minerale si e ideala consumata atat ca atare, cat si in preparate. In comert, melasa se gaseste si ca atare, dar intra si in compozitia altor produse alimentare, cum ar fi zaharul brun sau cel brut.
Recomandarea naturii vine azi de la Bacania Naturista!
Incepe dieta ta sanatoasa prin inlocuirea "rontaielilor" de la pranz cu alternative fara zahar naturale si delicioase: