7 RETETE SAVUROASE SI SANATOASE CU MIED (VIN DIN MIERE SAU HIDROMEL)
Sangria este o băutură alcoolică răcoritoare pe bază de vin, de origine spaniolă și portugheză, unde se serveste acasa, la intalniri mai putin formale. Aceasta bautura este populară si în Mexic, Puerto Rico, Uruguay, Argentina, Chile si Republica Dominicana cat si in restaorantele cu specific mexican si argentinin.
Sangria conține orice fructe va doriti, taiate felii (de preferat mere, pere si sa predomine citricele), apă pura, îndulcitor (miere, sirop de agave) si alte băuturi (printre care si mied). Se pod adauga si mirodenii (scortisoara, cuisoare, ghimbir, anason stelat) dar in cantitati mici pentru a nu schimba gustul specific. Calitatea Sangriei este data de calitatea vinului folosit la preparare, care este necesar sa fie tanar si usor. Sangria nu se prepara cu vinuri nobile, premium. Traditional, spaniolii o prepara cu vinul rosu, argentinienii cu vinul alb iar portughezii adauga scortisoara.
Bautura nu este un cocktail, ea se prepara în boluri și nu în mixere. La final se refrigereaza minim 3 ore pentru a-si lua aroma din ingrediente si se serveste in carafe. Daca nu este pusa la frigider, nu mai are aceeasi aroma. Traditional se prepară în intimitatea bucătăriei si nu în baruri cu public. Initial era considerată o băutură de masă pentru a fi consumată acasă la gustări sau cină și nu în restaurante cu etichetă.
Denumirea de sangria, contrar opiniei generale formata, nu vine de la folosirea vinului rosu ci de la “macerarea” fructelor in apa si vin, care duce la imbogatirea cu vitamine binfacatoare sangelui.
Sangria imbuteliata se comercializeaza in cateva tari (inclusiv Romania) fiind incadrata la categoria “vinuri aromate”. Farmecul, savoarea si beneficiile sale sunt date de preparea sa traditinala, naturala, O sangia “de casa’’ nu se compara cu una industriala, ea fiind net superioara.
RETETE DE SANGRIA CU MIED (HIDROMEL VECHI DE MINIM 2 ANI), “VINUL “ DIN MIERE:
Pentru inceputul de primavara recomandam cateva retete de sangria pe baza de Mied (hidromel) si fructe foarte fresh si aromate. Acestea pot fi usor preparate in casa si servite in compania celor dragi.
Bautura, asemanatoare punch-ului englezesc, poate fi preparata in diverse moduri. Iata cateva retete delicioase:
- SANGRIA CHIHLIMBARIE CU MIED:
In comparatie cu sangria originala preparata cu vin rosu, acest tip de sangria in care poti folosi “vinul” din miere (Miedul), are un gust placut si este mai eleganta. Ai grija sa o tii la rece inainte de servire si sa lasi fructele sa se “macereze” minim 2 ore. Iata cum se prepara:
Ingrediente necesare:
- 2 sticle de
- 2 portocale feliate.
- 1 lamaie feliata.
- 1 lime feliat.
- 50g miere poliflora sau de mana.
Toarna Mied-ul peste fructe si miere intr-un vas mare din care vei servi sangria cu Mied. Amesteca pana cand mierea se dizolva. In cazul in care servesti sangria in bol, ai nevoie de un polonic cu care toata lumea sa isi poata pune sangria in pahare. Sau poti sa pui bautura intr-o carafa din care sa se toarne usor.
- SANGRIA EFERVESCENTA CU MIED:
Ingrediente necesare:
- 350ml apa minerala carbogazoasa natural, rece.
- 200g miere poliflora / de mana.
- 2 sticle de Mied.
- 350g fructe de padure asortate, spalate si zvantate bine.
- SANGRIA CHIHLIMBARIE CU MIX DE FRUCTE SI MIED:
Ingrediente:
- 1 sticla de Mied premium (hidromel vechi de minim 5 ani)
- 2 linguri miere poliflora / de mana.
- 2 portocale feliate.
- 1 mar verde feliat.
- 350ml apa minerala carbogazoaza natural.
Amesteca Miedul cu mierea intr-o carafa pana cand mierea se dizolva. Adauga apoi fructele. Lasa la “macerat” minim 2 ore la frigider. Chiar inainte de servire se adauga apa minerala carbogazoasa natural.
- SANGRIA RUBINIE - O SANGRIA ROSIE SI PARFUMATA
Ingrediente:
- 2 rodii mari.
- 2 pere mari, fara samburi, feliate.
- 2 fructe stea (carambola) feliate subtire.
- 3 sticle de Mied (hidromel).
- 230ml suc proaspat de rosii.
- 100g miere poliflora / de mana.
- 2 betisoare scortisoara.
- 1 anason stelat.
- 1 litru apa minerala rece.
Curata rodiile si scoate intr-un castron samburii zemosi, indepartand pielita amara care ii separa. Pune-i intr-o carafa alaturi de feliile de pere, scortisoara si anason. Toarna Miedul si sucul de rodii. Apoi adauga mierea, scortisoara si anasonul, si amesteca bine pana cand mierea se dizolva. Pune sangria la frigider peste noapte. Apa minerala se adauga exact inainte de servire.
- SANGRIA CU MIED SI PIERSICA - O BAUTURA DEOSEBITA DIN 3 INGREDIENTE.
- 3 piersici mari, decojite si taiate in jumatati
- 1 sticla Mied.
- 10 frunze proaspete de menta, rupte cu mana
Rade doua jumatati de piersica pe o razatoare mare. Restul de piersici se toaca in cubulete mici. Pune-le intr-o carafa impreuna cu Miedul si menta. Amesteca bine si pune-o la frigider cel putin 2 ore.
- SANGRIA DE VARA CU MIED:
Pentru această rețetă aveți nevoie de:
- 1 sticlă de Mied.
- o jumatate pahar portocale strecurat (fără pulpă).
- ¼ pahar de miere poliflora / de mana.
- 1 măr verde, tăiat în bucăți medii,
- 1lime tăiat felii.
- 2 pahare de boabe de struguri tăiate pe jumătate.
- 2 kiwi decojite și tăiate felii.
Toate ingredientele sunt amestecate într-un bol și ținute minimum 4-5 ore la frigider. Înainte de a fi servita, este necesara completarea cu apă minerală (jumătate de litru), cu gheață și cu crenguțe de cimbru proaspat.
- RETETA SIMPLA DE SANGRIA CU MIED:
Ingrediente necesare:
- 700ml Mied
- 700ml apa microbiologic pura natural.
- 2 linguri de miere
- Fructele preferate taiate felii (de ex: o portocala, un mar, o jumatate de lamaie sau 2 mandarine)
Se amesteca intr-un vas Miedul cu apa. Se aduga mierea si se omogenizeaza bine pana se topeste. Dupa gust se adauga felii de fructe si la final gheata. Bautura se tine cateva ore la frigider inainte de a fi servita. Serviti dintr-o carafa mare.
Pentru preprarea acestor retete, va recomandam:
- Miedul de la firma Apis, dintr-o tara cu traditie in producerea lui. Apis este din 2004 furnizorul oficial al Vaticanului si din 2010 Mied Apis este singurul cu certificate EU “Traditional Speciality Guaranteed”.
Mied Apis este 100% natural, cu gust de vin, pe baza de miere si apla plata, cu mirodenii si radacini de plante, avand diferite grade de alcolizare si minim 2 ani.
- Ape microbiologic pure natural, cu PH neutru sau alcalin, introduse in Ghidul Culinar Michelin, cu Stele Superior Taste Award la Institutul de la Bruxelles. PERENNA - 2 stele, Ph neutru AUR'A - 3 stele, Ph 8, 25.
Drepturile asupra acestui articol apartin exclusiv site-ului www.bacanianaturista.ro. Bacania Naturista acorda dreptul de a prelua articolul doar integral, mentionand sursa si cu link de acces la articolul initial.
Articol de E.A.
Comentarii (3)
Super delicios! Recomand
Miedul Jadwiga se potriveste perfect la cocktailul rubiniu!
Ce este miedul?