Tot ce nu știați despre zmeură
Trebuie să recunoaștem că vara are farmecul ei! Irezistibil și incontestabil! Nuanțele de culori, răsăritul soarelui și diversitatea fructelor pe care le putem mânca în voie sunt unele dintre motivele pentru care nu îi putem rezista.
Iar printre cele mai apetisante fructe se numără și zmeura. În următorul articol vă vom informa despre zmeură și tot ce nu știați despre acest fruct roșiatic.
Să începem cu un scurt istoric:
Știați că cele mai vechi scrieri cu privire la cultivarea zmeurei sunt datate din anul 4 d.H.?
Originară din Europa, astăzi este cultivată pe scară largă în multe regiuni temperate din întreaga lume. În special în Polonia, Statele Unite, Germania si Chile.
Din punct de vedere botanic, zmeura este un arbust mic, ce aparține familiei Rosacea, genul Rubus.
Ce nu șțiații despre zmeură este că rușii sunt îndrăgostiți de zmeură, pe care o numesc malina. Prin urmare, nu e de mirare ca în Rusia se produce cea mai mare cantitate de zmeură pe piața mondială.
Totodată, zmeura și frunzele de la planta de zmeură sunt folosite în medicina populară din Rusia pentru tratarea răcelilor, gripei, având proprietăți care ajută la coborârea temperaturii.
Dar iată și beneficiile consumului de zmeură:
Zmeura nu numai că e absolut delicioasă, dar este recomandată de către nutriționiști datorită beneficiilor sale.
Zmeura are un conținut scăzut de calorii și grăsimi. Cu toate acestea, este o sursă bogată de fibre dietetice și antioxidanți. 100 g fructe de pădure dețin doar 52 de calorii, dar asigură 6,5 g de fibre (16% din aportul zilnic recomandat).
Compușii antioxidanți din aceste fructe de pădure joacă un potențial rol în vindecarea cancerului, împotriva îmbătrânirii (antiaging), a inflamației și a bolilor neurodegenerative.
Zmeura proaspătă este o sursă excelentă de vitamina C, chiar în proporții mai mari decît portocalele. Vitamina C ajută organismul uman să dezvolte rezistență la agenții infecțioși.
De asemenea, zmeura conține o cantitate bună de minerale precum potasiu, mangan, cupru, fier și magneziu. Este bogată în grupul complex de vitamine B și vitamina K și conține cantități foarte bune de vitamina B6, niacina (B3), riboflavina (B2) și acid folic.
De reținut e că aceste fructe de pădure sunt proaspete și abundente din iunie până în octombrie. Așadar profitați și consumați cât mai multă zmeură!
Metode de preparare și consum
Probabil că vă plac atât de mult încât cel mai comod e să le consumați simple, dar sunt folosite cu excelență și în patiserie sau în anumite băuturi.
Zmeura accesorizează perfect un tort, o prăjitură sau chiar un cocktail.
Noi vă provocăm să încercați miedul nostru Jadwiga, de o calitate absolut deosebită, cu adaos de suc de zmeură. Îl puteți consuma rece la apus de soare sau într-un cocktail irezistibil cu gheață care să vă răcorească de arșița soarelui.
Jadwiga poate fi achiziționat într-o cutie de lemn specială, cu două cupe bonus, pentru a o face cadou cuiva drag sau în sticle de consum, de 250 de ml sau de 750 ml. Oricum ar fi, veți simți din plin beneficiile zmeurei asupra organismului.
Voi cum preferați să consumați zmeura?