7 remedii naturiste pentru anxietate și depresie

Dacă înainte anxietatea și depresia erau considerate tulburări mentale, în contextul actual au devenit emoții firești. Cu atât mai mult trebuie să le tratăm și chiar să le prevenim din timp.

Sănătatea mentală este puternic afectată de sănătatea fizică și invers, cele două fiind profund corelate. De aceea e necesar să pornim de la tratarea emoțiilor negative care stârnesc stări de depresie, atacuri de panică și anxietate pentru a asigura ulterior o funcționare armonioasă a organismului. Iar acest lucru este posibil prin aplicarea unui mod de gândire constructiv, prin încredere în viață, dar și prin remedii naturiste.

În acest articol veți afla mai multe despre ce este de fapt anxietatea și prin ce simptome se prezintă. Iar apoi vom identifica 7 remedii naturiste pentru anxietate recomandate de specialiștii din domeniu.

 

Ce este anxietatea? Definiție și simptome

Anxietatea reprezintă o teamă excesivă, irațională față de anumite situații sau evenimente, fără un motiv real, care cauzează o stare persistentă de neliniște.

Sentimentul de îngrijorare este constant și copleșitor, iar frica este greu de controlat. Persoana care suferă de stări de anxietate va alege să evite anumite situații pentru a nu-și alimenta fricile. Ceea ce va determina o limitare a trăirilor și o izolare frecventă care poate duce la depresie sau chiar la agorafobie.

Cum se manifestă starea de anxietate?

Mai exact, simptomele care evidențiază starea de anxietate sunt următoarele:

- insomnie

- panică, teamă, neliniște

- transpirație abundentă, furnicături, amorțeală

- ritm cardiac crescut

- respirație dificilă

- dificultăți de concentrare

- iritabilitate crescută, etc.

7 remedii naturiste pentru anxietate

Anxietatea poate fi tratată prin remedii naturiste, însă acestea vor avea efectul dorit doar după o conștientizare a trăirilor și a emoțiilor aferente. 

Remediile naturiste in cazuri de anxietate se bazează pe un conținut cu proprietăți calmante și nutrienți care alimentează creierul.

Polenul crud

Polenul crud este foarte bogat în polifenoli, substanțe cu proprietăți antioxidante, care previn demineralizarea și asigură echilibrul sistemului nervos. Este recomandat și în caz de oboseală cronică, stres sau depresie.

Ceai de tei

Conținutul de ulei volatil conferă florilor de tei proprietăți neurosedative și antiseptice, fiind utilizate ca sedative în insomnii, stări anxioase și iritabilitate. Încă din secolul al XVI-lea filosoful chinez T’ien Yiheng spunea că ”Bem ceai pentru a uita de zgomotul lumii”.

Valeriana

Numele său este derivat din termenul latin ‘valere’ care înseamnă a fi puternic sau a fi sănătos. Rădăcina de valeriană ne face mai puternici, contribuind la igiena mentală, ajutându-ne astfel să eliminăm sentimentele de frică, gândurile distructive și stresul cotidian.

Rhodiola sau rădăcina de aur

Este o plantă cunoscută si folosită terapeutic încă de pe vremea grecilor și a romanilor. Datorită ingredientelor sale active, precum salidrozide, rosavin, rosarin, compuși fenolici antioxidanți, are un rol important în obținerea stării generale de bine, prin stimularea endorfinelor. 

Roinița

Cunoscută în popor și sub numele de melisă, mătăciune sau lemon balm, roinița contribuie la armonizarea stării psiho-emoționale, la funcționarea în condiții optime a memoriei. Protejează organismul împotriva stresului, contribuind la eliminarea disconfortului ce poate apărea la nivelul aparatului cardiovascular.

Acizii Omega-3

Membranele cerebrale conțin un procent important de astfel de grăsimi, iar studiile au indicat că lipsa acizilor grași omega-3 din creier poate duce la tulburări comportamentale sau le poate întreține.

Uleiuri esențiale calmante precum uleiul de lavandă

Lavanda este cunoscută în special ca fiind un calmant psihic, ceea ce se datorează parfumului sau.

Uleiurile esentiale declanșează un răspuns psihologic, mintal si emoțional imediat ce ajung la receptorii olfactivi, care se află în strânsă legătura cu sistemul limbic. Sistemul limbic este partea din creier responsabilă cu mirosul, emoțiile și comportamentul. De aceea anumite mirosuri au efect puternic asupra emoțiilor noastre. Iar pentru stările anxioase se recomandă uleiurile calmante, precum uleiul de lavandă.

 

În concluzie

Stările depresive și anxioase pot fi prevenite printr-un stil de viață sănătos, o alimentație echilibrată, un mindset constructiv, exerciții fizice, rutină zilnică bine stabilită, meditație, somn adecvat și exerciții de respirație. 

Iar toate acestea pot fi susținute cu ajutorul naturii, prin plantele miraculoase oferite de aceasta. Practic avem toate resursele naturale necesare în jurul nostru și în interiorul nostru. Important e să ne informăm, să credem și să aplicăm.

 

Citește și despre rolul substanței Resveratrol în combaterea anxietății.

 

Surse: clinicanicaoananicolau.ro, gandestesanatos.ro, putereaplantelor.ro

Lăsați un comentariu

Comentariile trebuie să fie aprobate înainte să apară.

Brandurile noastre partenere